10 sept/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick!

Det blev till slut en sidlänges vecka i Stockholm (diagram källa: Infront) Det blev till slut en sidlänges vecka i Stockholm (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Det blev en flat vecka där större delen gick åt att vänta på centralbankernas räntebesked, men när väl dessa besked kom, blev dessa precis som man förväntat sig och därmed fick marknaden ingen ny vägledning.

Herr Ingves sitter med skägget i brevlådan och har målat in sig i ett hörn. Han har sänkt räntan ned på negativt territorium, och detta skadar ekonomin i Sverige, och nu stiger inte inflationen tillräckligt starkt för att han skall kunna reparera skadan och höja räntan.
 

Sveriges KPI (inflationstakt är +1,1 %), diagram källa: Tradingeconomics.com Sveriges KPI (inflationstakt är +1,1 %), diagram källa: Tradingeconomics.com

Syftet med den negativa räntan är förstås att få den svenska inflationen att stiga, men jag tror det är ganska uppenbart att ingen sticker ut och köper en extra skruvmejsel på Clas Ohlson bara för att Riksbanken "sänkte" räntan till -0,50 %.  Det enda som händer är att bankerna förlorar pengar, och dessutom får in mindre kapital som de kan låna ut till företagande (som faktiskt driver inflationen uppåt). Han har helt enkelt fattat sämsta möjliga räntebeslut (då han tog ned räntan på negativt territorium).
 

Varken ECB eller FED har tagit räntan ned under 0 % (diagram källa: Tradingeconomics.com) Varken ECB eller FED har tagit räntan ned under 0 % (diagram källa: Tradingeconomics.com)

Denna slutsats har såväl Fed som ECB redan kommit fram till, varför de slutade att sänka räntan nere vid
0 %, och undvek att gå ned på negativt territorium.
Detta framgår av diagrammet till höger där vi kan se hur både ECB och FED håller räntan ovanför vattenytan (dvs ovanför 0 %)

Men Herr Ingves är allsmäktig, och han kan förstås inte ha fel.

Det enda som har räddat honom och Riksbanken från total katastrof är den "finanspolitiska" (åtgärder aktiverade av riksdag och regering, jämför med "penningpolitiska" åtgärder, som aktiveras av "Riksbanken") stimulansen som denna asylpolitik har genererat. Denna efterfråge-ekonomi har garanterat lyft svenskt KPI från träsket kring 0 % upp till 1 %. Min poäng är att den stigande KPI:n knappast är herr Ingves förtjänst.
 

KPI årstakten för EUROZONEN befinner sig på låga +0,2 % (diagram källa: Tradingeconomics.com) KPI årstakten för EUROZONEN befinner sig på låga +0,2 % (diagram källa: Tradingeconomics.com)

Super-Mario och ECB gjorde inte heller någon glad genom att fortsätta att sitta under skrivbordet och gömma sig nere i Bryssel.

Detta trots att årstakten för KPI i Eurozonen fortfarande befinner sig på låga +0,2 % (se diagrammet till höger).

tasajtens top pick för året "Årets aktie" ARCAM blev uppköpta under veckan (diagram källa: Infront) tasajtens top pick för året "Årets aktie" ARCAM blev uppköpta under veckan (diagram källa: Infront)

Veckan största händelse var förstås General Electrics (GE) bud på "Årets aktie" - ARCAM!

I tisdags meddelades att GE bjuder 285 kr per aktie!

Regalskeppet Vasas jungfru-färd i fjärden fortsätter (en liten stund till), aktien föll -3,45 % denna vecka! Regalskeppet Vasas jungfru-färd i fjärden fortsätter (en liten stund till), aktien föll -3,45 % denna vecka!
För de större bolagen fick vi se Volvo i topp och Electrolux i botten. Nedgång i Electrolux ansågs bero på att WTO funnit att de amerikanska importtullarna på koreanska tvättmaskiner bryter mot de internationella handelsreglerna.

Nedgången i Ericsson beror helt enkelt på att bolaget inte sköts framgångsrikt. Den fråga man skall ställa sig är, om bolaget inte klarade av att hantera mobiltelefon-delen, vad är det som säger att man kommer klara av att systemsidan? Nåväl, bolaget "har just nu ingen" VD. Säger detta det mesta?
Målkursen för Regalskeppet Vasa (Ericsson) är 43 kr, diagram källa: Infront Målkursen för Regalskeppet Vasa (Ericsson) är 43 kr, diagram källa: Infront

Nåväl, Regalskeppet Vasa (Ericsson) föll ned under det viktiga stödet på 60 kr-nivån, och detta var också vad den tekniska analysen pekat på under en tid.

Ur det fundamentala perspektivet är aktien värd 43 kr (vilket också framgår i tidigare finansbloggar).
 

Kampen om Vita Huset fortsätter.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det otroligt jämnt mellan de båda kandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump.

tasajten varnade för fallerad köpsignal i fredags (diagram käll: Infront) tasajten varnade för fallerad köpsignal i fredags (diagram käll: Infront)

OMX steg i början av veckan upp över 1431 och utlöste en köpsignal.

Senare under veckan kom nya säljare in på marknaden, och i fredagens daytradingrapport konstaterades att köpsignalen fallerat.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln