17 sept/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick!

Efter ett nedställ på måndagsmorgonen, fick vi se en ryckig och trendlös börs hela veckan (diagram källa: Infront) Efter ett nedställ på måndagsmorgonen, fick vi se en ryckig och trendlös börs hela veckan (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Veckan inleddes med ett nedställ till 1400-nivån.
Något större intresse för att sälja aktier fanns dock inte efter detta event, och resultatet blev en ryckig och trendlös börs resten av hela veckan.

De större aktörerna var inte på plats, och detta var kanske inte så konstigt då de finansiella marknaderna har mycket stora event framför sig - ett
räntebeslut från Fed den 21 sept 2016 och ett Presidentval den 8 nov 2016.
 

På tisdag väntar sålunda ett räntebesked från den amerikanska centralbanken. 

Hur skall Janet Yellen och Fed göra?
Att höja räntan eller inte
- det är frågan.

Låt oss titta på de viktigaste parametrarna, inflationstakten och antalet människor som har ett jobb.

Inflationstakten uppgår till +1,1 % och detta är inte en godtagbar ursäkt för en höjning.

Antalet människor i jobb skenar dock iväg och detta kommer på sikt att driva inflationen högre. 

Men, med ett stundande val som in slutändan kommer väga 50/50 ju närmare valdagen vi kommer, finns knappast någon orsak för konservativa Fed att göra något överilat. Fed har två mål. ETT: att inte bli ertappade med rumpan bar efter en inkorrekt ränteförändring. TVÅ: att hålla inflationen kring +2 % över tiden.

Därmed kommer Fed att lämna räntan oförändrad på tisdag (21 sept), med det interna argumentet att man kan alltid höja räntan om så skulle erfordras, vid nästa räntemöte, och att höja innan presidentvalet kommer i efterhand att se mindre genomtänkt om något oväntat skulle hända här.


 

Under veckan fick vi se de större aktierna på stockholmsbörsen både stiga och falla. I topp placerade sig Astrazeneca, Alfa Laval och Skanska!

Sämst gick det för flaggskeppet H&M (som under veckan rapporterade svagare försäljningssiffror än väntat för augusti), Fingerprint och SSAB.

Marknaden struntade i SEB:s "KÖP-REKOMMENDATION", och Fingerprint föll i stället ned till den tekniska målkursen på 100 kr-nivån (diagram källa: Infront) Marknaden struntade i SEB:s "KÖP-REKOMMENDATION", och Fingerprint föll i stället ned till den tekniska målkursen på 100 kr-nivån (diagram källa: Infront)

Under veckan tog SEB upp Fingerprint för bevakning, och man inledde med att sätta "KÖP" på Fingerprint!

Den tekniska analysen var dock negativ och denna hade i stället signalerat för en test av 100 kr-nivån. Detta framgick i onsdagens finansblogg om Fingerprint:
14 sept: Fingerprint faller ned och testar "det rättvisa priset" 100 kr till mycket hög sannolikhet

Detta var exakt vad marknaden också fick se, då Fingerprint nådde sin målkurs 100 kr under fredagen (igår).

Regalskeppet Vasa tar in mer vatten - mot 43 kr! Skepp ohoj! (diagram klälla: Infront) Regalskeppet Vasa tar in mer vatten - mot 43 kr! Skepp ohoj! (diagram klälla: Infront)

Regalskeppet Vasa gjorde som vanligt ingen besviken, och fartyget tog in ännu mer vatten under veckan som gick.

Den tekniska målkursen för Ericsson befinner sig på 50-55 kr, och den fundamentala värderingen (där aktien är ett rättvist köp) befinner sig nere vid 43 kr.

-Att tillsätta en VD är inte att tänka på?
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln