8 okt/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick!

Lugn vecka i Stockholm - börsen steg +0,87 % (diagram källa: Infront) Lugn vecka i Stockholm - börsen steg +0,87 % (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Så gick OMX in i oktober. Den månad som även kallas för "the bear killer".

Det finns många åsikter om oktober som börsmånad, och de som hävdar att detta är en av de farligaste månaderna har helt rätt, men även de som hävdar motsatsen har rätt.


 

Oktober månad kallas för "the bear killer" (diagram källa: Infront) Oktober månad kallas för "the bear killer" (diagram källa: Infront)

Oktober månad är nämligen känd för att vara den månad där de flesta av de större nedgångarna slutar. Hela 30-40 % av de största nedgångarna slutade just i oktober månad.

Vem kommer inte ihåg baissen i oktober 2014 (se diagrammet till höger). Ett oktober som till stängde månaden på plus!

Tittar man historiskt har dock månaden slutat +1,91 % upp i snitt de senaste 26 åren, och därför kan man påstå att månaden många gången innehåller så väl kraftig baisse som kraftig hausse.

I år har dock månaden inlett betydligt lugnare, men månaden är inte slut ännu!

Under veckan som gick fick vi se hausse för stål och bank! Listan toppas av SSAB, Nordea och SEB, men även LUPE fortsatte vidare uppåt! 
 

Hur ser Telias långsiktiga strategiska plan ut? (diagram källa: Infront) Hur ser Telias långsiktiga strategiska plan ut? (diagram källa: Infront)

Sämre gick det dessvärre för Telia, även denna vecka.

Aktien har nu fallit -56 % sedan börsintroduktionen. 

Sämst gick det för Fingerprint, Regalskeppet VAASA (Nokia) och SCA.

Fingerprint blev sämst i klassen med en nedgång om -5,07 %. Regalskeppet VAASA föll -4,44 % efter att marknaden undrar om Nokia kommer gå samma öde till mötes som sitt broder-skepp, Regalskeppet VASA (Ericsson). SCA är nu tillbaka på samma nivå som gällde innan besked om styckning. Det vill säga att man lägger blöjan i ett bolag och all lull-lull stoppning i ett annat. Frågan är förstås om 2 blöjor räcker till 3 bebisar? (dvs 1+1=3).
 

I Tyskland finner vi också en stillastående börs, och i USA finner vi en extremt stillastående börs.

Även här väntar Q3-rapport-period och vakan inför USA-presidentval.
Källa: Fox News Källa: Fox News

Enligt FOX News fortsätter Hillary Clinton att förvara sin ledning mot Donald Trump! I en opinionsundersökning gjord mellan 3-6 oktober 2016 skulle 44 % rösta på Hillary Clinton, och 42 % på Donald Trump.

I morgon kväll väntar kandidaternas andra och näst sista debatt!

VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln