22 okt/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick!

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Regalskeppet Vasa sjunker, och kapten har redan blivit slängd över bord. Detta gjordes märkligt nog innan man hade någon ny signerad VD på plats. Hur tänkte man då?

Nåväl marknaden är hård men rättvis, och belönade bolagets strul och vinstvarning och "hålla-skenet-uppe-rapport" för sin nonchalans med en nedgång om -27,1 %.

Efter rapporten vet vi följande. Verksamheten in Nordamerika gick sämre, och lika så Kina. I Nordamerika fick man se nedtrappade orders från stora kunder (big red flag) och i Kina signalerade man för en mer normaliserad utveckling, efter goda år.

 

Bild källa: SvD Bild källa: SvD

Diskussionerna om en styckning och en möjlig struktur affär fortsätter. Det går en bro från hopp till tro, var det någon som sa. Huvudägarna gick redan innan vinstvarningen ut och flaggade för att de var öppna för en försäljning (big red flag).


http://www.svd.se/svenska-storagarna-oppna-for-att-salja-ericsson

Visst ville man bli av med sina aktier.

Problemet var (är) bara att det inte finns någon köpare.
29 sept/ Ericsson - vi slaktar kossan, men vem ska köpa delarna till det pris vi vill ha?

Därefter kan man diskutera vad som är "bra" och kanske ännu mer viktigt, bra för "vem". Alla har sin egen agenda. Storägarna har ett finansiellt ägande, och de bryr förstås mest om sina pengar (precis som du och jag), annars hade de väl inte sagt att de var öppna för att gå ur sitt ägande ur Ericsson, endast några dagar innan årets fetaste vinstvarning?

 

Någon Styckning är inte aktuell:

Därefter kommer frågan vad som är "bra" för "företaget Ericsson"? 

Som jag ser det går det inte att "stycka" Ericsson (något som inte är det samma som att huvudägarna säljer sina aktier/ vill sälja).

Ericssons strategi är som bekant att sälja in sina master och system (NETWORKS) till underpris, för att sedan tjäna pengar på "servicen av dessa".

Detta understryks av den försämrade marginalen för NETWORKS och de bibehållna marginalen för SERVICE. Ungefär som att sälja en printer billigt och sedan ta hutlöst betalt för tonerna. Hurra för merförsäljning!

Just nu säljer man in "master och system" (NETWORKS) till förlust (marginal -1 %) för att tjäna tillbaka pengarna på servicen.

Om man styckar bolaget och säljer NETWORKS till "Amerikanen" eller "Kinesen", hur skulle då en "integrering" så se ut? Skall exempelvis Huawei ha två märken samtidigt? Otänkbart förstås. Köparen skulle i så fall endast överta befintliga kontrakt och successivt byta ut all utrustning mot sin egen (dvs Huaweis egna). Men varför skulle Huawei göra detta? De kan konkurrera ut Ericsson på egna meriter, och det är det vi ser just nu eftersom försäljningen sjunker för Regalskeppet Vasa (Ericsson). Nu slipper Huawei lägga något krångligt bud på en del av Ericsson som de inte ens vill ha.

Nåväl låt oss för saken skulle låtsats att Huawei köper NETWORKS av Ericsson och genomför denna process. Då upphör på sikt Ericsson NETWORKS, och nu kommer kärnfrågan:

Vad är då service delen GLOBAL SERVICE värd, när det i framtiden inte finns några Ericsson master och system att serva?

Svar: N O L L , eller ska kanske Ericssons servicedel börja serva Huawei:s master och system?

Alltså. Huvudägarna kan sälja sina aktier, men Ericsson varken kan eller kommer att styckas.
 

Hört från styrelserummet:
-Jag har en plan! Kanske den mest lysande planen någonsin.
-Men vad bra! Berätta då! Berätta då!
-Vi har ett nytt fräscht paket O´boy chokladpulver-paket och en liter utgången sur mjölk. Vi säljer nu den sura mjölken till grannen! och behåller choklad-dryck-pulvret!
-Lyyyyyyyyyyyyysande Sickan!

Framtiden ligger tyvärr inte framför Regalskeppet Vasa.
Betänk följande:
Du är idag ansvarig för uppbyggnaden av ett nytt mobil/satellite system. Du kan antingen låta svenska Ericsson eller kinesiska Huawei bygga och serva dessa.
I ena handen finner du Ericsson, ett bolag utan VD, som visar förluster, som är anklagade för korruption, och står under utredning av den amerikanska finanspolisen. Det finns även misstankar om att bolaget har kokat böckerna.
I den andra handen finner du Huawei uppbackad av den kinesiska staten, med i princip olimiterade resurser att fullgöra Din order.
Vilket bolag väljer du?


Vi har ännu inte ens diskuterat det likviditetsproblem som väntar runt hörnet för Ericsson.

 
Regalskeppet vasa (Ericsson) finner stöd på 40 kr (diagram källa: Infront) Regalskeppet vasa (Ericsson) finner stöd på 40 kr (diagram källa: Infront)

UTSIKTER
Regalskeppet Vasa är på väg ned mot tasajtens riktkurs 43 kr.

Nästa tekniska stöd befinner sig på 40 kr. Därefter är det fritt fall ned till 20 kr.

Sannolikheten för att
40 kr-nivån skall hålla är låg.

 

Många kvartalsrapporter fick en positiv tolkning av marknaden och OMX-index steg +1,3 % trots att Regalskeppet Vasa försökte dra ned börsen ned i djupet (diagram källa: Infront) Många kvartalsrapporter fick en positiv tolkning av marknaden och OMX-index steg +1,3 % trots att Regalskeppet Vasa försökte dra ned börsen ned i djupet (diagram källa: Infront)

För stockholmsbörsen blev det positiva tongångar och flera av veckans rapporter togs emot väl.

OMX-index steg +1,3 % under veckan som gick.

I topp för veckan finner vi SSAB som steg +5,91 % och Atlas Copco +5,68 % som redovisade en orderingång bättre än väntat.

På nedsidan finner vi förstås Regalskeppet Vasa -6,63 % samt Fingerprint -2,23 % och Getinge -2,09 %.

Hillary Clinton leder enligt en sammanställning av mängder med opinionsundersökning. Källa: RealClearPolitics Hillary Clinton leder enligt en sammanställning av mängder med opinionsundersökning. Källa: RealClearPolitics

I USA pågår valspurten som bäst. Eller kanske man skall säga som sämst. Fokus verkar ligga mer på de båda kandidaternas felsteg, snarare än på den politik de vill föra i framtiden.

Hillary Clinton leder med +6,2 procentenheter enligt Real Clear Politics med mindre än tre veckor till valet den 8 november 2016.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln