23 okt/ Fingerprint - så blir Q3-rapporten! Aktien nu billig!

Fingerprint fick sig en läxa - nu billig! (diagram källa: Infront) Fingerprint fick sig en läxa - nu billig! (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

På torsdag (27 okt) klockan 07:00 är det dags för Fingerprint att visa hur väl man förvaltat sin tid.

Bolaget förlorade värdefull tid, pengar och energi då man satt och räknade på återköp av egna aktier, samt vid detta genomförande.

Detta felsteg kostade bolaget -136 miljoner samt att man fick massa krångel, och man förlorade massa fokus som hade kunnat läggas på controlling och andra lönsamhetsökande aktiviteter. 
Tänk bara hur många möten och Loka som spillts på denna manöver. Pressreleaser, bokföring och ännu fler möten.

Varför?
 

Fingerprint avslutar återköpen i förtid. Fingerprint avslutar återköpen i förtid.

Fingerprint skriver på sin hemsida:
Fingerprint Cards totala aktieåterköp under perioden 3 juni – 15 september 2016 uppgick totalt till 10 228 000 aktier, motsvarandes 3 procent av totalt antal aktier till ett totalt inköpspris om 1 032 Mkr. Genomsnittligt inköpspris var 101 kronor.
https://www.fingerprints.com/corporate/2016/09/16/fingerprint-cards-avslutar-aterkop-av-egna-aktier/


 

Sure. Visst hade det kunnat bli en vinstgivande "trade" om aktiekursen hade stigit. Men om Fingerprint hade tjänat pengar på denna trade eller ej är inte själva poängen här. Poängen är förstås att om bolaget skall nå den position man måste besitta för att behålla sitt försprång, så har man inte tid med dessa typer av "operationer". Om aktiekursen istället hade stigit lika mycket som den fallit, skulle bolaget ha en teoretisk vinst om +136 miljoner.

Bolaget är idag värderat till 27,7 miljarder, och måste nu expandera sin försäljning och sina produkter, eller implodera!  Vem bryr sig om 136 miljoner i en engångsvinst hit eller dig? (kom igen nu!).
 

DÅ: Nyemission 2013 (idag återköp 2016) DÅ: Nyemission 2013 (idag återköp 2016)

DET GÅR BRA NU
Nåväl. Skam den som inte kan medge att den har fel. Bolaget hade mandat att köpa tillbaka hela 10 % av aktiestocken i återköp. Nu valde man att avbryta processen efter 3 %.

Detta återköp kan ställas i relation till den ny emission bolaget gjorde 2013 då man i stället "sålde" aktier  (då 3 % av totala B-stocken):

https://www.fingerprints.com/corporate/2013/03/15/fingerprint-cards-genomfor-riktad-nyemission-om-54-miljoner-kronor/

...men försäljningspriset var här 34 kr. Denna nyemission var säkerligen på sin plats, då behövde man pengar (annars hade man inte gjort emissionen?), och av detta kan man dra slutsatsen att återköp av aktier är ett angenämt problem precis som motsatsen inte är det.

Man sålunda kan dra slutsatsen att det går bra nu för Fingerprint! Det var länge sedan ett bolag i kris initierade återköp av aktier. Vi lär exempelvis inte få se Regalskeppet Vasa (Ericsson) göra några återköp av några aktier, inom de närmaste decennierna. Om nu bolaget finns kvar då, vilket inte alls är självklart.
 

Fingerprint i Underlandet Fingerprint i Underlandet
FINGERPRINT I UNDERLANDET
Fingerprint måste dock hålla tempot uppe, annars kommer konkurrenterna ikapp.

Man skulle kunna säga att bolaget är som den vita haren i Alice i underlandet (av Lewis Carroll 1865) som alltid är stressad. Man måste helt enkelt springa allt man kan, bara för att hålla sig på samma plats.

Förhoppningsvis gäller nu maximalt fokus på expansion, och ja man kommer behöva pengar! och även de sedvanliga hindren vid expansion kommer att möta bolaget: finansiering, produktionskapacitet och att finna nya avtal (köpare).

 
29 juli 2005: Så här nära var det att man gav upp (källa: dn.se) 29 juli 2005: Så här nära var det att man gav upp (källa: dn.se)

OM VI SKIPPAR LULLLULL SNACKET - VAD GÄLLER?
Fingerprint själva quotar intäkterna för 2016 till 7,2-8,3 miljarder (snitt 7,7 miljarder), och en rörelsemarginal om "över" 37 %.

Redan rapporterade intäkter (2016): 
Q1:  1491 mkr
Q2:  1666 mkr
Q3:  ?

Marknaden förväntar sig intkter om cirka 2000 mkr för Q3. Bolaget har kommunicerat sekventiellt stigande intäkter för resterande delen av året.

Detta skulle innebära att marknadens estimat skulle se ut så här för att nå 7,2 miljarder (som var bolagets lägre intervall)
Q1:  1491 mkr
Q2:  1666 mkr
Q3:  2000 mkr
Q4: 2043 mkr
Summa: 7200 mkr


SLUTSATSEN - FINGERPRINT SMISKAR UPP MARKNADENS ESTIMAT
Det går bra för Fingerprint och deras intäkter kommer att överstiga marknadens förväntningar på torsdag. Att bolaget har haft tid att lalla runt med ett helt meningslöst återköpsprogram indikerar mycket starka siffror.

Fingerprint är Sveriges bäst skötta bolag idag!
Det finns i princip inget annat bolag som kan påvisa denna intäktstillväxt, men löften från framtiden om ännu mer. Ett bolag Sverige skall vara stolt över! Tänk att lilla Sverige är med i täten i utvecklingen in i framtiden! Det ska vi tacka alla ingenjörer och riskkapitalister som höll sig kvar på skeppet när det blåste som värst. Våga inte kritisera detta bolag! År 2005 var bolaget i princip redo att ge upp:
http://www.dn.se/ekonomi/fingerprint-avvecklas-eller-saljs/


Så blir Q3-rapporten:
Min amatör-bedömning är alltså att bolaget kommer slå sin egen snittprognos om 7,7 miljarder i total försäljning för 2016. Detta i sin tur skulle kunna ge följande tabell: 
Q1:  1491 mkr (redovisad)
Q2:  1666 mkr (redovisad)
Q3:  2150 mkr ( bedömning)
Q4:  2493 mkr ( bedömning)
Summa: 7800 mkr
 
Med en rörelsemarginal om minst 37 % skulle detta ge en rörelsevinst om 2886 mkr. Med ett börsvärde om 27,8 miljarder ger detta en multipel om 9,62x. Detta är helt enkelt för lågt. Marknaden ligger förstås fel, och aktien är för billig.

Detta kommer lika självklart korrigera sig själv under veckan som kommer, och aktien kommer att stiga varje dag (mån/tis/ons) fram till rapportdagen på torsdag innan öppning (kl 07:00). Detta framför allt då RSI-kurvan äntligen nått ned under 30, och nu kommer alla robotar att börja täcka sina "korta" positioner, för att vända dessa till en "lång" position.

Fingerprint kommer att handlas upp direkt på öppning i morgon! och vi kommer få se Fingerprint handlas i spannet 92-97 kr på onsdagen innan rapporten.För dig som vill agera nu - eller läsa mer:

Handla aktier, index, guld, valuta eller olja på ett smidigt vis:
-Om du vill handla aktier i Fingerprint på ett smidigt vis, öppna ett konto hos IG Markets, klicka här för att läsa om fördelarna av att handla hos IG. Mäklarfirman IG är noterade på Lonodonbörsen och ingår i FTSE-250.Lär dig tänka och agera som en professionell trader - köp min nya Tradingbok
-Beställ min nya tradingbok "Daytrading med teknisk analys som beslutsunderlag". Här får du 20 års erfarenhet från trading på finansmarknaden komprimerat i en A4-bok på cirka 300 sidor.
För att läsa mer om vad som ingår i denna bok, klicka här!


Anmäldig till gratis teknisk analysutbildning - webinar om Fibonaccis talserie på torsdag
-Anmäl dig till mitt nästa utbildnings-webinar om teknisk analys tillsammans med IG. Denna gång kommer jag att gå igenom Fibonaccis talserie och hur man kan använda den till att dra slutsatser om aktiemarknadens styrka eller svaghet. För att läsa mer om detta webinar, klicka här!


Köp ett abonnemang på mitt tekniska analysbrev - du vill väl inte missa nästa köpsignal?
-Läs mer om TRADING-paketet och BAS-paketet. I dessa abonnemang får du träffsäkra och tydliga tekniska analkyser varje dag!


-Läs alla tidigare publicerade finansbloggar om Regalskeppet Vasa (Ericsson), klicka här

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg- med ett enda knapptryck! DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg- med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg- med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!


Vill du har ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras?
-Registrera din e-post adress här.

 

Etiketter: fingerprint

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln