4 NOV/ Presidentvalet i USA - opinionsundersökningarna som att fråga vid en busshållplats!

Diagram källa: RCP Diagram källa: RCP

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Det är nu sista helgen innan amerikanarna måste ta ett avbrott i sitt hamburger-ätande, får att eventuellt gå och rösta.

I vänster ringhörna finner vi Hillary Clinton, och i den högra Donald Trump.

I bilden till höger kan vi se att Hillary Clinton leder i opinionsundersökningarna med +1.3 procentenheter.

Hur pålitliga är då dessa opinionsundersökningar?


 

Att fråga 867 personer i ett land där det bor 322 miljoner människor, är som att fråga 26 personer i Sverige vid en busshållplats om de gillar kaffet svart, eller med mjölk! (diagram källa: RCP) Att fråga 867 personer i ett land där det bor 322 miljoner människor, är som att fråga 26 personer i Sverige vid en busshållplats om de gillar kaffet svart, eller med mjölk! (diagram källa: RCP)

Om man granskar de senaste 6 undersökningarna (till höger) så finner man att "sample" (antalet tillfrågade) består av som lägst 867 personer (undersökningen gjort av IBD/TIPP Tracking).

Om jag räknar om detta i Svenska mått, med den svenska befolkningen (i USA bor det 322 miljoner människor, i Sverige knappt 10 miljoner), som referenspunkt, så finner man att denna opinionsundersökning motsvarar en urvalsgrupp om 26 personer. Det vill säga lika många som vid Odenplans busshållplats.

Mitt huvudscenario kvarstår: Donald Trump vinner valet och börserna faller initialt för att sedan ta fart uppåt! Detta scenario har diskuterats i tidigare finansblogg:
16 sept/ Donald Trump vinner Presidentvalet i USA - så går det för börsen! 

KOM IHÅG - tasajten är politiskt oberoende, tack gode gud för det (enda möjligheten att bedöma marknaden korrekt):
tasajten/författare; har ingen politisk agenda och har inte heller några politiska åsikter, förutom att det dricks för mycket Loka på centralbankernas huvudkontor.  Det enda som är intressant på denna sajt är att diskutera och bedöma händelser ur ett börsperspektiv, samt försöka bedöma hur priser kommer att förändras beroende på hur dessa blir i verkligheten. 

Betting-marknaden anser att det är 73 % sannolikhet (dvs 1/1,375 = 0,727) att Hillary Clinton vinner (källa: betfair). Betting-marknaden anser att det är 73 % sannolikhet (dvs 1/1,375 = 0,727) att Hillary Clinton vinner (källa: betfair).

Så säger betting-marknaden!
På spelsajten betfair.com finner vi att marknaden prissätter Hillary som vinnare till 1,37x pengarna.

Omräknat i procent innebär detta att "spelmarknaden" anser att det är 73 % sannolikhet att Hillary Clinton vinner, och 27 % att Donald Trump vinner.

Totalt har 1,1 miljarder kronor bettats (matchats)!

Som jag ser det så kommer detta bli en rysare. Den "verkliga sannolikheten" är enligt min bedömning närmare 50 % (även om man räknar om sannolikheten via rösterna i elektorer delstat för delstat). Innebörden är att det korrekta bettet är 3,8x pengarna på Donald Trump. 

Hade det omvända gällt, dvs hade Hillary Clinton stått i 3,8x pengarna, då hade "rätt" bet varit "Hillary". För bästa resultat, spela oddsen och inte känslorna!

Fotnot: Natten mot Brexit, endast 5-6 timmar innan beskedet gav BREXIT 10x pengarna på betfair.com. Det återstår förstås att se om "marknaden" får "fel" igen.

 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln