22 nov/ Donald Trump hade rätt - därför ser vi rekord i USA men inte i Sverige (trots den billiga kronan)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Vi ser tydliga rörelser på finansiella marknaderna efter Donald Trumps väntade vinst i USA:s presidentval.

Nu är det varken du eller jag som avgör vem som har rätt eller fel. Vi är bara små löv i höstvinden. Domaren är hård men rättvis, och domarens namn är finansmarknaden.

I diagrammen ovan finner vi att dollarn stärks mot såväl Euro som krona. I diagrammet ovan till vänster kan vi se hur Euron försvagas enormt (dollarn stärks), och i diagrammet ovan till höger kan vi se hur dollarn stärks mot kronan.

Donald Trump hade tydligen rätt. Amerikas intressen var relativt sämre försvarade innan han vann. De handelsavtal som nu kommer rivas upp följer egentligen endast samma logik som alla avtal borde ha. Att det finns två vinnare i det:

Alt 1: Part 1 är vinnare, men Part 2 är förlorare = resultat avtalet kommer sägas upp (på sikt, förr eller senare)
Alt 2: Part 2 är vinnare, men part 1 är förlorare = resultat avtalet kommer sägas upp
Alt 3: Både part 1 och 2 är förlorare = resultat avtalet kommer sägas upp
Alt 4: Båda parter är vinnare = avtalet står

I och med att USA och Donald Trump säger upp handelsavtalen så är det uppenbart att något av alternativ 1-3 råder. Finansmarknaden håller med, och "säger":
-Hey! det är bra för USA att dessa ofördelaktiga avtal sägs upp! Dollarn stärks!

Part 2: EU/ÖVRIGA VÄRLDEN kommer inte längre att gynnas av dessa avtal. Deras valutor faller.
 

All-time-high i USA och för SP500 efter att Donald Trump vann som väntat (diagram källa: Infront) All-time-high i USA och för SP500 efter att Donald Trump vann som väntat (diagram källa: Infront)

ALL-TIME-HIGH I USA OCH FÖR SP500
Halleluja. Prisa Gud. Här kommer skatteåterbäringen!

I USA ser vi att finansmarknaderna ger Donald Trump rätt igen!

Trumps nya "deal" förväntas ge de amerikanska bolagen ökad expansion! Att handelskrig skulle bryta ut mellan USA och resten av världen anser finansmarknaden inte vara aktuellt (då hade inte börserna stigit, tro mig).
 

Börserna i Europa (DAX till vänster, OMX till höger), stiger också men inte i samma utsträckning. Detta trots den försvagade Euron och kronan. Detta beror på att finansmarknaden köper amerikanska akti Börserna i Europa (DAX till vänster, OMX till höger), stiger också men inte i samma utsträckning. Detta trots den försvagade Euron och kronan. Detta beror på att finansmarknaden köper amerikanska akti

DÄRFÖR SER VI INTE NÅGOT RALLY I STOCKHOLM
Då kommer 64.000 kr-frågan.
Om nu valutorna i Europa och Sverige faller, borde då inte detta vara bra för exporten och börserna i Tyskland och Stockholm borde väl rusa?

I diagrammen direkt ovan finner vi till vänster ett DAX som visserligen stiger, men något rally syns inte till. Samma sak i Sverige. OMX stiger, men något rally eller all-time-high som i USA syns inte till.

Svaret är helt enkelt att Amerikanarna/hedgefonder (och alla andra på finansmarknaden) plockar hem sina pengar till USA. Man säljer aktier i Europa och sålunda även i Sverige, och för dessa pengar köper man amerikanska aktier. Därav rallyt och all-time-high i USA, men inte i Europa och Stockholm.

Aktierna som amerikanen exempelvis säljer i Sverige prissätts i svenska kronor, och detta innebär att amerikanen får kronor som han inte vill ha. Han behöver dollar för att de amerikanska aktierna prissätts i dollar. Alltså så säljer amerikanen kronor och köper dollar. Därav den starka utvecklingen för dollarn, och försvagningen av kronor (och Euro).

Bolagen i Europa och Sverige kommer också att gynnas av den allmänna sänkta beskattningen av företag, och nya köpare strömmar till. Dessa möts dock av stora säljvolymer från amerikanarna/hedgefonderna, som bromsar uppgången.

Man skulle kunna säga att "finansmarknaden" köper amerikanska aktier och dollar, och går (blir) kort i Europeiska aktier och därmed indirekt även i Euron (och kronor).

Självklart sticker jag ut hakan i skottgluggen (igen) och upprepar min utsaga från den 16 september: Huvudscenariot kvarstår med en stigande börs i USA fram till 2020 (se finansbloggen den 16 sept), och likaså stigande börser i Sverige och Tyskland, men inte i samma utsträckning.
 

Etiketter: makroekonomi trump

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln