3 dec/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick!

Novemeber slutade +2,4 % men senaste veckan slutade -1,42 % (diagram källa: Infront) Novemeber slutade +2,4 % men senaste veckan slutade -1,42 % (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

I Stockholm fick vi se en fallande börs under veckan som gick och OMX stängde veckan på -1,42 %.

November som normalt sett är en stark (positiv) månad ur ett säsongsmässigt perspektiv slutade dock på plus. Uppgången mätte +2,4 %.

 

OMX dagsdiagram: Nytt årshögsta (diagram källa: Infront) OMX dagsdiagram: Nytt årshögsta (diagram källa: Infront)

NYTT ÅRSHÖGSTA PÅ STOCKHOLMS- BÖRSEN
Börsen i Stockholm söker sig därmed sakta men inte säkert vidare norrut.

Under veckan som gick fick vi se OMX på ett nytt årshögsta, och detta är ur ett tekniskt perspektiv ett positivt tecken.

Rally i oljan efter OPEC:s oväntade besked om att vrida åt kranarna lite (diagram källa: infront) Rally i oljan efter OPEC:s oväntade besked om att vrida åt kranarna lite (diagram källa: infront)

RALLY I OLJAN
Veckans stora händelse blev OPEC:s oväntade besked om att begränsa oljeproduktionen.

I diagrammet till höger kan vi se hur Oljan (Brent) rusade på detta besked från 47-dollars nivån upp till kanaltaket kring $54.

 

SP500 dagsdiagram: Nytt all-time-high i USA, Happy Days Are Here? (diagram källa: Infront) SP500 dagsdiagram: Nytt all-time-high i USA, Happy Days Are Here? (diagram källa: Infront)
MAN LEKER INTE MED RSI - SP500 VÄNDE EXAKT VID GRÄNSVÄRDENA
Med facit i hand kan vi konstatera att den amerikanska börsen vände upp på allvar precis efter att RSI vänt vid 30-gränsen, för att fortsätta vidare uppåt och vända igen uppe vid 70-gränsen.

 

VECKANS VINNARE OCH FÖRLORARE - PÅ STOCKSHOLMSBÖRSEN
Efter rallyt i oljan steg förstås LUPE aggressivt. Aktien stängde veckan +5,59 %. Liket SKF har vaknat upp på allvar och steg också (+2,52 %).

 

LUPE bröt upp genom sitt stigande stöd och marknaden har nu nått 180 kr-nivån.

GETI föll för fler veckor sedan igenom sitt stigande stöd och har sedan dess varit tekniskt svag.
 

Italiens tur att rösta Italiens tur att rösta

ITALIENS TUR ATT RÖSTA - JA ELLER NEJ TILL ETT NYTT REFORMPROGRAM?
Så var det dags för italienarna att gå till valurnan, och i vanlig ordning finner vi demokratins grundval som bas, och därefter själva sakfrågan.
Det vill säga, det viktigaste är att folket får rösta i ett fritt val, och hur man gör detta beror på ett val i någon fråga.

I morgon gäller saken den Italienska Premiärministern Matteo Renzi och deras socialdemokratiska partis reformprogram. Renzi har meddelat att han tänker avgå om folket röstar "no".

För den som vill läsa mer om vad denna omröstning handlar om finner en sammanfattning på wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_constitutional_referendum,_2016

 

På wikipedias kan vi i tabellen till höger se hur den politiska situationen ser ut .

 

Vad detta politiskt ( i sig) handlar om är i princip ointressant för den svenska börsen, frågan gäller snarare hur finansmarknaden kommer att reagera om Italien blir utan Premiärminister och det blir maktkamp på Falcon Crest. 

Vem tar över makten i Italien?

Marknadens stora farhåga är att makten tas av partier som kommer söka ett utträde för Italien ur Euron.

Detta leder i sin tur till frågan, vilket resultat som är "bra" eller "dåligt", och sedan den allra viktigaste fråga, "bra" för vem?

FAKTA:
Storbritannien gick ur EU. Deras börs steg kort därpå upp till all-time-high!
Donald Trump vann, och SP500 steg upp till all-time-high!Varför finner vi inte DAX på all-time-high?
Varför är OMX kvar på 1470, långt ifrån all-time-high på 1720? då vi se all-time-high i USA och Storbritannien?

Vad är bra och vad är dåligt? och för vem?

Marknaden började diskontera ett "no" i morgondagens omröstning. Den italienska börsen steg +3,46 % under veckan som gick (diagram källa: Infront) Marknaden började diskontera ett "no" i morgondagens omröstning. Den italienska börsen steg +3,46 % under veckan som gick (diagram källa: Infront)
Vad kommer att hända på den Italienska börsen?

Huvudscenariot är att Matteo Renzis reformförslag kommer att förlora i morgon och han kommer därefter att avgå.

Börsen i Italien svarar på samma vis som efter Trumps seger.

Initial oro sänker den italienska börsen, men Renzis avgång ökar sannolikheten för att Italien kommer att lämna Eurosamarbetet (därmed inte sagt att Italien kommer att lämna Euron utan att sannolikheten "ökar" för detta), och därefter måste marknaden nu börja prisa in en högre sannolikhet för en egen valuta och en teoretiskt svag lira, och den Italienska börsen börjar härefter att stiga!

På samma sätt som pundet föll och ökade britternas konkurrenskraft (rea på brittiska produkter), vilket fick London-börsen att rusa upp till all-time-high, kommer samma effekt att visa sig i Roma!

Oavsett vad som händer i detta val, har demokratin segrat. Folket fick bestämma sin egen framtid. Var det inte det som var demokratins storhet, och det som fick världens (fria) ekonomier att blomstra?

Handla den Italienska börsen hos IG MARKETS - med ett enda knapptryck utan krångel:
-Läs mer om fördelarna hos IG Markets
-Öppna konto hos IG


VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du är intresserad av teknisk analys, och om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!
DELA - Berätta för dina vänner om denna finansblogg! - med ett enda knapptryck! DELA - Berätta för dina vänner om denna finansblogg! - med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta för dina vänner om denna finansblogg!
- med ett enda knapptryck!


Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln