26 dec/ Detta blir årets aktie 2017!

Tobii: kommer bryyta upp genom 83 kr-nivån under 2017 och bli årets aktie 2017 (diagram källa: Infront) Tobii: kommer bryyta upp genom 83 kr-nivån under 2017 och bli årets aktie 2017 (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Över tiden borde de flesta branschers utveckling över tiden vara en funktion av antalet människor på planeten (efterfrågan), uppfinningar (nya användningsområden) samt inflationen.

För tillfället drivs utvecklingen allra mest expansivt inom mobil och data & IT sektorn.

Det är inom detta område (och resor) som all disponibel inkomst till slut hamnar. In i varor och tjänster som faller i värde för var år som går.

Detta är förstås orsaken till at inflationen inte tar fart trots att centralbankerna massproducerar pengar i en aldrig tidigare skådad hastighet, och hur låga räntorna än blir så konsumerar människorna inte mer "bas-varor" (som styr KPI) - allt överskott (pga lägre boräntor) hamnar i sparande, resor och data/surf/ mobil/IT. Detta har diskuterats tidigare och nästa år (2017) blir inget undantag. 

Vad skulle du själv göra om du vann 10.000 kr på lotto?

Köpa ett nytt kudd-fodral eller en ny stekpanna? Knappast! Det blir raka vägen in på bankkontot, en resa, en ny mobiltelefon eller mera SURF!

Voilá!

Festen kan fortsätta! Så länge vi fortsätter att resa, och surfa från stranden, så kan vi finansiera detta leverne med stigande bopriser och låga boräntor (va!!! du skojar!)

Av detta följer - att årets vinnare kommer att finnas inom detta område! Enligt HUI (Handelns Utredningsinstitut) kommer årets julklapp 2016 att vara VR-glasögonen, och även om inte Tobii tjänar sina stora pengar just via dessa, så visar detta att produkterna inom detta område (eye-tracking) börjar komma ned i pris, till det pris där det börjar bli möjligt för den större massan att införskaffa sig dessa, ngot som i sin tur kommer att skapa en ökad erfterfråga på dessa produkters   användningområden (där bolag somm Tobii finns med och driver utvecklingen).

Jämför bara hur utvecklingen för mobilmarknaden (ex: Ericsson T28) såg ut och vilken utveckling denna tog i slutet på 1990-talet fram till dagens smartphones (iPhone & Samsung).

Tittar vi på Tobiis verkasamhetsområde eye-tracking förstår vi att detta område kommer bli mycket hett under de kommande åren.

Aktien befinner sig i en positiv rätvinklig triangel och priset kommer att bryta upp genom det horisontella motståndet på 83 kr. Nya köpare kommer då att strömma till och detta kommer bli årets aktie 2017!

Tittar man på den "fundamentala" sidan grovt översiktligt finner vi att bolaget är fundamentalt billig:
Bolaget omsätter idag cirka 1 miljard kronor, och med ett börsvärde om endast 5.8 miljarder finner vi en price/sales multipel om 5.8x, något som får anses som en låg värdering med tanke på att bolaget för länge sedan passerat "proof of concept" (dvs att de har en produkt som efterfrågas och att marknaden finns där)


Jag stack ut hakan förra året och satte ARCAM som årets aktie 2016.
27 dec 2015/ Detta blir årets aktie 2016!
Kan ett tursamt val, upprepas även i år? Detta återstår förstås att se! 

Fotnot: Detta är mina egna åsikter och skall endast ses som en blogg, och inte någon rekommendation att köpa aktier.
 

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck! DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg 
- med ett enda knapptryck!


Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Vill du har ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras?
-Registrera din e-post adress här!

Etiketter: tobii årets aktie

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln