31 dec/ Årskrönikan 2016 - omröstningarna och valens år!

Stockholmsbörsen steg +4,86 % i år, och då är inte aktieutdelningarna inräknade. Stockholmsbörsen steg +4,86 % i år, och då är inte aktieutdelningarna inräknade.

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Det blev ett positivt år även i Stockholm
Så var ett lagom turbulent börsår över. I Stockholm fick vi se Stockholmsbörsen avancera upp +4,86 % och den tålmodige investeraren som hållit aktierna hela året fick dessutom till denna avkastning addera årets aktieutdelningar. 


 

Folket rörstade med plånboken? 8diagram källa: Infront) Folket rörstade med plånboken? 8diagram källa: Infront)

Ett börsår fullt med omröstningar och val
Stockholmsbörsen inledde dock året med en sell-off och spenderade större delen av tiden i det negativa territoriumet.
Under året fick vi vara med om tre stora omröstningar och val:
1) Britternas omröstning om att lämna EU (Brexit)
2) Amerikanarnas Presidentval mellan Hillary Clinton och Donald Trump
3) Den italienska premiärministern Matteo Renzis förslag ökad makt för politikerna i Rom


Samtliga omröstningar slutade med stigande börskurser. Finansmarknaden bryr sig bara om pengar, och struntar totalt i såväl politik och religion. Precis som tasajten! Ett vinnande koncept!
 

BREXIT - Should I stay or should I go?
Att Storbritannien skulle lämna EU var in i det sista en oviss fråga.

Opinionsundersökningarna pekade på en viss ledning för ”stay” men efter att rösterna räknats fann man att ”leave” eller "Brexit", stod i majoritet.

Inför denna omröstning fanns få indikationer som i förväg pekade på att någon av sidorna skulle vinna eller förlora.

I media varnades det för både det ena olyckan efter den andra, som skulle drabba jordklotet om britterna skulle lämna EU. I verkligheten följde dock börsen som vanligt endast de finansiella lagarna, och London-börsen steg upp till ett nytt all-time-high!

Vad betyder egentligen ordet demokrati? Vad betyder egentligen ordet demokrati?

PRESIDENTVALET I USA - HILLARY VS TRUMP
Den 8 november 2016 var det dags för nästa ”val”. Denna gång var det dags för amerikanarna att välja President, och de båda kandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump gjorde både sitt yttersta för att smutskasta den andra. Enligt många förstå-sig-påare var detta den smutsigaste kampanjen på länge!


Stora statistiska problem med opinionsundersökningarna
Under den långa valkampanjen pekade opinionssiffrorna konstant på att Hillary Clinton skulle ta hem segern stort, men den som undersökte dessa siffror noggrannare fann stora statistiska problem med dessa "undersökningar".

I många opinionsundersökningarna hade man endast tillfrågat 800-1000 st, och i ett land med 322 miljoner människor är detta ett på tok för litet urval. För att enklare se detta "problem" kan man jämföra hur detta skulle ha sett ut om man gjorde en motsvarande opinionsundersökning med Sveriges folkmängd som bas.

Hade denna undersökning gjorts i Sverige hade den motsvarat en opinionsundersökning där man tillfrågat 26 personer. Lika många som väntar vid en busstation. Knappast något större indikativt värde. 

Detta "problem" påtalades på tasajtens finansblogg redan innan valet. För att läsa denna finansblogg, klicka på länken direkt nedan:
4 NOV/ Presidentvalet i USA - opinionsundersökningarna som att fråga vid en busshållplats!

Det fanns även andra intressanta indikationer inför detta val. I undersökningar där Hillary Clinton visat sig ha en ledning med hela +14 procentenheter, fann man att dessa "opinionsundersökningar" utförts av universitet befästa i "hög-demokratiska delstater" (där Hillary Clinton är stark). Men några få dagar inför valet redovisade dessa ”institut” plötslig endast +1 procentenhets fördel för Hillary Clinton.  Något hade hänt?! Eller hade det redan hänt för länge sen?
 

Källa: wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2016 Källa: wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2016

Utfallet av rösterna blev i allra högsta grad intressant. Hillary Clinton fick flest röster, och hade valet hållit i Sverige, då hade vi fått se USA:s första kvinnliga president!

Samtidigt får vi en annan bild av USA:s röstkarta om man går ned på kommun-nivå:
Källa: Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2016

Blått område: Hillary Clinton i majoritet
Rött område: Donald Trump i majoritet

Här framgår att Hillary Clinton hade ett enormt stort stöd i storstäderna! medan stödet för Donald Trump var mer geografiskt utbrett.
 

Varje delstat är ett eget val
Det slutliga resultatet blev att Hillary Clinton samlade ihop 227 "elektorer" och Donald Trump 304.

Varje delstat är som ett separat val, där de båda kandidaterna tävlar om ett visst förutbestämt antal "poäng" eller "elektorer" som de benämns.  

I exempelvis Kalifornien hade Hillary Clinton flest röster, och hon vann där 55 elektorer. För att vinna krävs minst 270.

 

USA har på demokratiskt vis tagit fram sitt eget valsystem. USA har på demokratiskt vis tagit fram sitt eget valsystem.

USA:s konstitution framtogs på demokratiska grundval
Att påstå att valet var en katastrof kan knappast beskriva detta val på ett korrekt vis. USA har själva på demokratisk väg tagit fram sitt röst-system och de regler som gäller för hur landets president skall väljas.

Sedan har befolkningen i ett fritt val fått rösta. Mer demokratiskt kan inte ett val bli, och detta oavsett om Bill Clinton, Barack Obama eller Donald Trump vinner valet – då rösterna räknats enligt de regler man kommit överens om. Demokratin segrade då Bill Clinton och Barack Obama vann. Lika så då Donald Trump vann.

Donald Trump hade kopierat Ronald Reagans partiprogram, och detta koncept hade tilltalat amerikanarna förr. Huvudscenariot var under hela kampanjen att Trump skulle segra i Presidentvalet den 8 november 2016, och börserna stiga. Om denna utsaga kunde tasajtens läsare ta del av redan den 16 september:
16 sept/ Donald Trump vinner Presidentvalet i USA - så går det för börsen!

Börserna dök dock "initialt", något som och förväntats, och även "detta" förutspåddes i en finansblogg dagarna innan valet:
4 nov ”… Donald Trump vinner valet och börserna faller initialt för att sedan ta fart uppåt!”

MATTEO RENZI LÄGGER ETT BET HAN INTE KAN VINNA
Den tredje ”omröstningen” skedde i Italien. Där satte den socialdemokratiska Presidenten Matteo Renzi ihop ett förslag som skulle ge honom och politikerna mera makt. 

De bådas sidornas argument var tydliga:
"si": Det låsta röst-systemet måste förändras
"no": Politikerna skall inte få mer makt!

I samband med denna referendum (omröstning), gick Matteo Renzi all-in och satte sitt ämbete på spel, och lovade att avgå om han skulle förlora.


 

Börsrallyt i Milano
Detta skulle bli en copy/paste (upprepning) av brexit och USA-valet, och det var mer en självklarhet att utfallet skulle bli en förlust –

Renzi skulle bli tvungen att avgå – börserna skulle initialt falla – för att sedan rusa uppåt. 

Precis som på samma vis som efter Brexit och det amerikanska presidentvalet. Detta förklarades i finansbloggen dagen innan Italiens omröstning:
3 december 2016: ”…Huvudscenariot är att Matteo Renzis reformförslag kommer att förlora i morgon och han kommer därefter att avgå. Börsen i Italien svarar på samma vis som efter Trumps seger.”

Verkligheten blev en exakt kopia av såväl Brexit som USA:s presidentval. Matteo Renzis förslag röstades ned och han meddelade senare sin avgång. Börsen i Milano öppnade ned, men tog sedan en enorm fart uppåt och "miraklet i Milano"  var ett faktum. Haussen hade kommit till stan!

De stora händelserna hemmavid - på bolagsfronten
Den största händelsen i Sverige var förstås turbulensen kring Regalskeppet Vasa – Ericsson.

Redan i början av året (2016) kunde vi läsa om det värderingsproblem som fanns för detta problemfyllda företag. 

Att ge bolaget smeknamnet "Regalskeppet Vasa" här på tasajten, kan knappast ha tillkommit av en slump.

På tasajtens finansblogg lanserades en osannolik idé om att bolaget var för hög värderat och en bisarr målkurs på 43 kr presenterades:
30 jan 2016: Vad är då Vasaskeppet värt?

 

Ericssons ledning lägger ned verksamheten i Sverige, trots att bolaget inte har någon VD. Vem fattade beslutet? Ericssons ledning lägger ned verksamheten i Sverige, trots att bolaget inte har någon VD. Vem fattade beslutet?

Den 12 oktober vinstvarnar Ericsson och tasajtens läsare kunde redan två dagar innan läsa om att ett uruselt Q3 var på inkommande rullband!
För att läsa denna analys, se nedanstående pdf:

Hört från styrelserummet: -Jag har en plan! Kanske den mest lysande planen någonsin. -Men vad bra! Berätta då! Berätta då! -Vi har ett nytt fräscht paket O´boy chokladpulver-paket och en liter utgånge Hört från styrelserummet: -Jag har en plan! Kanske den mest lysande planen någonsin. -Men vad bra! Berätta då! Berätta då! -Vi har ett nytt fräscht paket O´boy chokladpulver-paket och en liter utgånge

Bolagets strategi innebär att någon styckning inte är aktuell
Det diskuterades därefter livligt i media om att en styckning vore rätt lösning för bolaget. Problemet är bara att Ericsson använder sitt "hårdvarubolag" (som säljer nätverk) för att sälja in sina tjänster om service (mjukvarudelen). Strategin är att sälja in nätverken (med förlust verkar vara ok), för att tjäna pengarna på servicen.
Det man förlorar på gungorna – tar man igen på karusellen!
Denna strategi innebär att det inte finns någon möjlighet att stycka och sälja någon av dessa två delar.

Visst kan man stycka bolaget – men vem skall köpa?

Detta klargjordes i finansbloggen den 22 oktober:
22 okt 2016: Någon Styckning av Ericsson är inte aktuell

 

Regalskeppet vasa når tasajtens målkurs 43 kr (diagram källa: Infront) Regalskeppet vasa når tasajtens målkurs 43 kr (diagram källa: Infront)

Regalskeppet Vasa når 43 kr-nivån

Ser man på!

Det fanns tydligen fler aktörer som ansåg att Ericsson inte var värt mer än 43 kr.

Aktien fann inte stöd förrän nere vid, just 43 kr-nivån!

Spelar det någon roll hur många anställda man har? (diagram källa: Infront) Spelar det någon roll hur många anställda man har? (diagram källa: Infront)

Ju fler anställda desto bättre?
Ericsson problem är lång ifrån över. Ineffektiviteten och oförmågan att anpassa sig till verkligheten börjar nu visa sig på allvar även i resultaträkningen.

Hur kan bolaget ha fler anställa idag, än år 2000, efter att aktiekursen fallit -95 %?
Det kanske VD kan svara på?
-Ja just ja, man hade ju ingen VD.

Eländet är långt i från över och vi kommer att få se Regalskeppet Vasa på lägre kurs under året. Hoppet kvarstår inför Q1, men efter denna rapport kommer det bli ännu tydligare att bolaget inte är på rätt väg (ännu?), och aktien kommer sjunka tillbaka ned mot 43-50 kr igen.
 

AUTOLIV GÅR IN I OMX EFTER ÅRSSKIFTET
Får året finner vi en ny deltagare i OMX-index - Autoliv!
I vanlig ordning fick vi se traders, större aktörer och fonder sätta fart på köpsidan.

Hur många fonder finns det egentligen som "följer" OMX-index, som nu "måste" köpa in aktien vare sig man vill eller ej?
 

MIDCAP: SÅ GICK DET FÖR ÅRETS AKTIE 2016
-BUDET PÅ ARCAM

På midcap sidan hittades årets aktie 2016 – Arcam. Detta val gjordes den 27 dec 2015:
27 dec 2015/ Detta blir årets aktie 2016 - ARCAM

Året 2016 har nu gått till ända, och vi kan konstatera att detta val var högst tursamt, då detta var ett av de få bolag som blivit uppköpta under året. Den 6 september lägger plötsligt General Electrics ett bud på bolaget på 285 kr. Ett bud som sedan kommer att höjas till 300 kr. Som högst får vi se aktien handlas till 355 kr. +106 %.
 

Tobii - årets aktie 2017 (diagram källa; Infront) Tobii - årets aktie 2017 (diagram källa; Infront)

ÅRETS AKTIE 2017 - Kan ett tursamt val upprepas även i år?
Denna gång (år) föll valet på eye-tracking bolaget Tobii.

I vanlig ordning en ganska finansiellt logiskt val, då årets julklapp enligt HUI blivit VR (virtual Reality) glasögonen, med en tydlig koppling till eye-tracking branschen.

Om detta kommer att bli årets aktie för i vanlig ordning marknaden avgöra! Förutsättningarna finns där, då värderingen knappast avskräcker med en PS (price/sales) kring 5,8x:
26 dec 2016/ Detta blir årets aktie 2017 - Tobii


Det ser ut som om 2017 kommer bli ett mycket intressant börsår - jag vill tacka alla er läsare för att ni besöker min finansblogg och jag hoppas att denna hjälper er i ert beslutfattande

Jag önskar Dig nu ett riktigt Gott nytt börs År - 2017 !
 

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck! DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg 
- med ett enda knapptryck!

Jag är mycket tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Vill du har ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras?
-Registrera din e-post adress här!

Etiketter: årskrönikan

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln