15 jan / Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick!

OMX 10 min: Ännu en flat vecka i Stockholm (diagram källa: infront) OMX 10 min: Ännu en flat vecka i Stockholm (diagram källa: infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Det blev ännu en lugn börsvecka. OMX stängde veckan som gick till +0,03 %, och detta blev till och med en ännu lägre volatil vecka än föregående (som var årets första vecka), som slutade +0,32 %.
 

Alla storbankerna föll, även SEB (-1,17 %), diagram källa: Infront Alla storbankerna föll, även SEB (-1,17 %), diagram källa: Infront

Who is hot - and who is not!?
Topp-bott-5 i Stockholm under veckan som gick:

Det blev en ovanligt tudelad vecka, med såväl stora vinnare som stora förlorare. Bäst gick det för Getinge och ABB. Getinge avancerade hela
+4,94 % och ABB +4,16 %.  På förlorarsidan fick vi se Fingerprint rekylera ned i träsket igen, samt en generell nedgång för banksektorn.

Tobii dagsdiagram – eyescanning ligger i framtiden! (diagram källa: infront) Tobii dagsdiagram – eyescanning ligger i framtiden! (diagram källa: infront)

Så inledde "årets aktie 2017"
-Tobii

I december stack jag ut trynet i skottgluggen igen, och förutspådde Tobii som ”Årets aktie 2017”.

Detta då såväl den "tekniska analysen" som "fundamental analysen" medgav positiva utsikter för bolaget och dess aktie.

För att läsa denna finansblogg, se länken nedan:
26 dec/ Detta blir årets aktie 2017!

Tobii tog genast fart och aktien rusade hela +9,0 % från 66 kr till 72 kr och det såg länge ut som om det skulle bli en flygande start. Men en rekyl tog plötsligt vid och aktien backade tillbaka till mer rimliga? 68,75 kr, dock fortfarande +4,1 % sedan denna "utnämning". året är dock långt och riskerna höga. I december vet vi hur denna utnämning gick!

Förra året (2016), utnämndes Arcam till årets aktie!
-27 dec 2015/ Detta blir årets aktie 2016 (Arcam)

 

Dagsdiagram DAX: Den rätvinklkiga triangeln visade vägen i Tyskland (diagram källa: Infront) Dagsdiagram DAX: Den rätvinklkiga triangeln visade vägen i Tyskland (diagram källa: Infront)

DAX: Köparna försvarar vunnen mark i Frankfurt
I Tyskland fortsätter köparna att försvara sitt positiva utbrott ur sin ”rätvinkliga triangel”.

Enligt den tekniska analysens skolbok är det hela 70 % sannolikhet att priset bryter ut genom den "horisontella" linjen (dvs upp i detta fall).

Om detta uppställ kunde tasajtens abonnenter läsa om redan innan utbrottet i veckoanalysen i DAX. 

För dig som vill läsa denna tekniska veckoanalys på DAX (publicerad för tasajtens abonnenter den 6 dec 2016), kan ladda ned filen nedan:

Nytt all-time-high efter att Trump vann presidentvalet (diagram källa: Infront) Nytt all-time-high efter att Trump vann presidentvalet (diagram källa: Infront)

SP500 - Nya rekord i USA
I USA rusade SP500 vidare upp till ännu ett nytt all-time-high efter att Donald Trump vunnit USA:s presidentval.

Även detta utfall förutspåddes redan 2 veckor i förväg (16 sept). 
16 sept/ Donald Trump vinner Presidentvalet i USA - så går det för börsen!

RSI-kurvan har nu fallit ned under 70 -nivån, men marknaden vill inte falla ned.
 

Marknaden sålde räntepapper och köpte aktier för stora belopp efter att Donald Trump vunnit. Källa: Financial Times 11 jan 2017 Marknaden sålde räntepapper och köpte aktier för stora belopp efter att Donald Trump vunnit. Källa: Financial Times 11 jan 2017

Marknaden köpte aktier via fonder för 630 miljarder kr efter Trumps seger i presidentvalet 
SP500 befinner sig nu på all-time-high nivå och köparna är i tydlig dominans. Efter Donald Trumps seger den  8 nov 2016, har ”marknadens aktörer” sålt stora mängder räntepapper till förmån för aktiemarknaden.

Försäljningen av räntepapper uppgick till 370 miljarder kr (dvs motsvarande 41,5 miljarder dollar) och köpen av aktier uppgick till 630 miljarder kr (motsvarande 70 miljarder dollar), detta enligt Bank of America Merill Lynch i en artikel publicerat av Financial Times den 11 jan 2017.

Dessa påstådda faktum, finner stöd i SP500-grafen (direkt ovan), där vi kan se hur aktiemarknaden rusar upp mot nya höjder efter Donald Trumps vinst. 

Hur står det då till på aktiemarknaden ur ett längre perspektivet?
Den första frågan vi skall ställa oss är, vilken typ av "tillgång" åker på stryk först (och även mest) då marknaden vänder ned, av vilken orsak än må vara?

Svar: "Tillgångar" som inte ger någon avkastning och som inte har något substansvärde!

Den andra frågan är: Hur stor är egentligen risken att hålla "en" Bitcoin på 840 dollar?

Den tredje frågan: Går det ens att kalkylera risken?
 
I diagrammet ovan (hämtat från mäklarfirman IG) finner vi ett dagsdiagram på Bitcoin. Här kan vi se hur denna "kvasi-valuta" droppat hela -34 % de senaste veckorna (detta efter mega-haussen upp till 1151 och det fria fallet ned till 751).

Handla Bitcoin hos IG
Hos IG kan du handla Bitcoin, och 10.000 andra marknader!
-Öppna ett konto hos IG Markets
-Läs först mer om fördelarna hos IG (bland annat lågt courtage och smidig handel)
Urtoppningen av Bitcoin är illavarslande
Denna typ av down-swing är ett allvarligt illa-varslande tecken. Inte bara för Bitcoin utan även för finansmarknaden ur ett bredare perspektiv.

Visst kan SP500 fortsätta uppåt och ta ut 2300, men den viktiga frågan är förstås om SP500 kan ta ut 2500?

Varför är då denna fråga viktig?

Jo, därför att alla investerare söker avkastning mot en risk, och den investerare som köper SP500 på 2300 måste sätta målkursen på 2500 för att motivera ett köp, med avseende på att risken faktiskt finns för att marknaden går ned till hälsosamma? 2100 (va! kan en börs falla? Du skojar!)

Problemet är bara (som jag ser saken) att sannolikheten för att SP500 skall testa 2500 eller 2100 (då/om SP500 når 2300) är even-steven (50 % för vardera alternativet).

Detta innebär att en "ny" investera inte har någon edge i ett köp (initiera en lång position) på 2300-nivån, och därför kommer att avstå. 

Av detta följer i sin tur, att de som redan är långa, inte heller har någon edge att fortsätta vara lång och därför bör sälja sina aktier/terminer i USA.


SP500 - Toppar kring 2300 och går in i någon typ av korrektionsfas
Slutsats: Min bedömning är även att de större aktörerna på finansmarknaden kommer att dra samma slutsats, och detta kommer resultera i att SP500 toppar kring 2300, för att sedan gå in i någon typ av negativ korrektionsfas av okänd dignitet.

Vi handlar bara dock det vi ser och just nu ser vi en marknad som befinner sig i in-decision på hög nivå (även så kallad joodel-formation = ingenting händer på hög höjd), men vi är förberedda på en möjlig kommande korrektionsfas, och vi tar säljsignaler på allvar. 

Marknaden kommer säkerligen ge oss tydliga signaler när nedgången mer exakt är på gång!
Missa inte nästa säljsignal som kan innebära en nedgång av större dignitet!
-Teckna därför ditt abonnemang av tasajtens analysbrev, och få teknisk analys till din mailbox flera gånger varje dag, endast till priset av en kopp kaffe på stan per dag! 
-Läs först mer om vad som ingår i tasajtens två olika abonnemang "BAS-paketet" och "TRADING-paketet".

Få ex kvar - 300 sidor i A4 format Få ex kvar - 300 sidor i A4 format

Lär dig mer om teknisk analys - köp hösten/vinterns nya tradingbok om börs, teknisk analys och trading!
+Så vet man när köparna är på plats!
+Var placerar man bäst en stop-loss!
+Inköpsstrategier!
+Så tolkar man de mest tillfärlitliga tekniska analysemodellerna, när blir det köp- och säljsignal!

Få exemplar kvar:
-Säkerställ ditt ex, och beställ idag, så har du boken inom någon dag!
-Läs först mer om denna bok! (innehållsförteckning med mera)


 

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck! DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg 
- med ett enda knapptryck!

Jag är mycket tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Vill du har ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras?
-Registrera din e-post adress här!

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln