Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick!

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Det blev inledningsvis en avvaktande handel på stockholmsbörsen inför den kommande rapportperioden för det fjärdekvartalet.

OMX följde lydigt den neutrala lätt stigande kanalen i början av veckan, men på onsdagen den 28 januari 2017 bröt plötsligt marknaden upp genom kanaltaket (1528) och att vi fick se ett sådant genombrott innan rapportperioden startat är enligt den tekniska analysens skolbok i vanlig ordning en klassiskt köpsignal.

OMX öppnade onsdagens precis under 1528-nivån och då genombrottet och köpsignalen, utlöstes direkt efter öppningen, strömmade nya köpare till samtidigt som många korta aktörer nu fick stänga sina korta positioner (short-covering). Detta gav ett typiskt "short-covering-rally" upp till 1563, och att så var fallet bekräftades möjligtvis av att några rekyler uteblev (vilket som bekant, är karaktäristiskt för ett short-covering-rally). 

NYHET: tasajtens finansblogg finns nu i Infront/Online Traders nyhetsfönster! NYHET: tasajtens finansblogg finns nu i Infront/Online Traders nyhetsfönster!

NYHET: tasajtens finansblogg finns nu i Infront/Online Traders nyhetsfönster!
För dig som använder Infronts tradingplattform, finns nu möjligheten att läsa tasajtens finansbloggar, direkt via nyhets-tickern. Det enda du behöver göra är att "höger-klicka" var som helst inne i nyhetstickern/fönstret, och sedan välja "nyhetskällor", och där scrolla ned och markera den tomma vita rutan framför valet "tasajten" - avsluta med att spara din arbetsyta!

 

Veckan slutade +0,87 % för OMX
Marknaden toppade på 1563, och efter att marknaden inte klarade av att lyfta på allvar efter Atlas Copcos bättre-än-väntat-rapport, drog köparna åt sig öronen och OMX fortsatte att glida nedåt, dock under kontrollerade former, för en stängning för veckan på 1538,76 motsvarande +0,87 % upp.

 
Veckans vinnare - veckans förlorare
Veckans vinnare blev SSAB, SKF och SCA B. SSAB steg hela +9,84 % och kanske berodde detta på att EU meddelade att man inför protektionistiska anti-dumpnings-tullar mot stålprodukter från Kina och Taiwan, då man anser att dessa länder säljer sina produkter till ett orättvist lågt pris.

Den nya tullen (extra skatten) skall uppgå till hela 30,7-64,9 %.

Detta kommer säkerligen att minska utbudet på stål i "väst", som då kommer att stiga i pris. Högre priser på stål = bra för SSBA.

Även Tele2 steg efter en rapport som var starkare än väntat.

På förlorar-sidan hamnade givetvis Getinge som släppte en sur Q4-rapport. Turbulensen i Fingerprint gjorde de större investerarna nervösa, och Fingerprint backade -5,94 % denna vecka, en nedgång som placerar aktien på en sur andra plats (bland förlorarna).

 
DAX-indx: Frankfurt hoppas på ett nytt rekord (diagram källa: Infront) DAX-indx: Frankfurt hoppas på ett nytt rekord (diagram källa: Infront)

DAX försöker nå ett nytt all-time-high
I Tyskland fick vi se DAX stiga vidare upp mot den gamla all-time-high-toppen på 12.390.

Frankfurt börsen stängde veckan +1,58 %.
 

Ännu ett nytt all-time-high för SP500 under veckan som gick (diagram källa: Infront) Ännu ett nytt all-time-high för SP500 under veckan som gick (diagram källa: Infront)

Happy days are here - nya rekord i USA!
I USA fortsätter SP500 att sätta nya rekord!

Detta skall inte komma som någon överraskning då den tekniska målkursen befinner sig på 2364-2514.

Att Donald Trump skulle vinna USA: presidentval och att detta skulle få börserna att stiga, kunde vi läsa om redan två månader innan USA:s presidentval.

För att läsa denna finansblogg:
16 sept 2016/ Donald Trump vinner Presidentvalet i USA - så går det för börsen!

Notera att tasajten är en finansblogg helt utan religiösa och politiska åsikter. Bloggens syfte är och kommer alltid att vara, att bistå läsare med analyser som förhoppningsvis gör finansiella beslut enklare.

 

Köparna och säljarna överens - oljan är just nu värd $55 (diagram källa: Infront) Köparna och säljarna överens - oljan är just nu värd $55 (diagram källa: Infront)

Oljan i jämvikt
Oljan (Brent) har funnit sin jämviktspunkt. Marknaden har under några veckors tid nu fladdrat minimalt kring $55-nivån.

 

Guldet flackar runt (diagram källa: Infront) Guldet flackar runt (diagram källa: Infront)

Ryckig handel i Guldet
Guldpriset har den senaste tiden rusar en 100 punktare.

Upp från 1120-nivån till 1220-nivån, men därefter rekylerat ned något till $1190-nivån.

 

Konsumentprisindex (CPI) - inflationen över +2,0 % i USA (diagram källa: tradingeconomics.com) Konsumentprisindex (CPI) - inflationen över +2,0 % i USA (diagram källa: tradingeconomics.com)
Räntehöjning i USA att vänta på onsdag!
På onsdag är det dags för Fed och Janet Yellen att fatta beslut om den amerikanska styrräntan.

Ett beslut som till allra största del styrs av inflationen i landet (KPI eller CPI som måttet heter i USA).

I stapeldiagrammet finner vi att CPI nu stigit upp över Fed:s långsiktiga mål 2,0 % och därmed är sannolikheten i princip 100 % för Fed höjer räntan den 1 februari.  

Rapportperioden fortsätter på tisdag - med ALFA och HM!
Nästa vecka fortsätter rapportperioden och på tisdag (31 januari 2017) så är det dags för Alfa Laval och H&M.
 

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck! DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg 
- med ett enda knapptryck!

Jag är mycket tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Vill du har ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras?
-Registrera din e-post adress här!

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln