Sänkt riktkurs på Ericsson - 36 kr (från 43 kr)

Ericsson studsade på tasajtens möjliga riktkurs 43 kr (diagram källa: Infront) Ericsson studsade på tasajtens möjliga riktkurs 43 kr (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

Hur går det då för domedagsskeppet, ”Regalskeppet Vasa”?

Det svenska skeppet som kantrade och sjönk utanför Beckholmen i Stockholm på sin jungfruresa den 10 augusti 1628.

Det handlar förstås om det forna flaggskeppet Ericsson. Telefonaktiebolaget Lars-Magnus-Ericsson.
Att aktiekursen inte har varit särskilt haussad de senaste 17 åren har dock säkerligen få missat.


 

Ericsson har fler anställda idag än på toppen år 2000 på 832,36 kr. Obegripligt. (diagram källa: Infront) Ericsson har fler anställda idag än på toppen år 2000 på 832,36 kr. Obegripligt. (diagram källa: Infront)

Frågan är då bara - vad är felet med Ericsson?

Svaret finns kanske här:

1: Bolaget har inte anpassat kostnadskostymen efter rådande marknadsförändringar.

Hur i hela fridens namn kan man ha fler anställda idag än år 2000,  trots att aktiekursen fallit -94 % (se diagrammet till höger)? (big red flag)

Reglera kostnadskostymen är inte att tänka på? (Men vem är jag att avgöra det?)

Nåväl.  I panik så lägger man "nu" ned tillverkningen i Sverige för att flytta den till Ungern, som precis meddelat att bolagsskatten där endast är 9 %. En anställd (arbetslös alldeles strax) på Ericsson förklarar att detta beror på att bolaget tydligen har en samarbetspartner just där som är mycket viktig (ok???).

Lägga ned verksamheten i moderlandet - men hur tänker man då?
Vilka signaler sänder det till globala potentiella nätverksköpare? Är företaget startat i Sverige av en svensk, och har funnits i Sverige under alla dessa år, då lägger man väl inte ned rörelsen i hemlandet? och om man avser att göra detta ändå, varför vänta tills aktien fallit -94 %? 

Tänk så här då:
Idag meddelar plötsligt Ericssons största konkurrent kinesiska Huawei att man lägger ned sin verksamhet i Kina för att omlokalisera i Ungern!
-Oj! det var väldigt skumt! (tänker man då - hallå vakna!)

Den som letar han finner? (bild källa: SvD) Den som letar han finner? (bild källa: SvD)

2: Bolaget har inte "haft" någon VD på 2 år:
Men hur tänker man då? Ericsson verkar inom ett område där teknologins utveckling går i raketfart:
-Näe, jag tror vi tar en liten tupplur i 2 år, så får vi se om vi behöver styra Regalskeppets Vasa:s roder lite när vi vaknar till ute på Östersjön.

(big red flag)


 

Från julafton - hurra! här kommer skatteåterbäringen (bild källa: från filmen Robin Hood) Från julafton - hurra! här kommer skatteåterbäringen (bild källa: från filmen Robin Hood)

Äntligen får Ericsson en ny VD
Äntligen kommer räddaren i nöden! Wallenbergs starke man Börje Ekholm kommer till räddningen! Dessutom köper Investor miljontals aktier i Ericsson och aktiekursen drivs uppåt. Hurra här kommer skatteåterbäringen! 
Ibland är de rika allt bra att ha ändå!

Det blir dock ingen styckning av bolaget
Det har under en lång tid spekulerats i en uppdelning av bolaget, men problemet med en sådan är bland annat att Ericsson säljer in sina nätverk med förlust för att kunna tjäna pengar på servicen. Inte konstigare än printer-industrin, där man köper en printer för några hundringar (hurra!), men sedan kostar tonerna och servicen 3250 förmögenheter per månad!

 

Ericssons nya VD, Börje Ekholm tar död på alla spekulationer om en styckning (bild källa: SvD) Ericssons nya VD, Börje Ekholm tar död på alla spekulationer om en styckning (bild källa: SvD)

Om Ericsson delar upp företaget i två delar. Nätverk och Service. Vem i hela friden namn skulle köpa läga ett bud på "Servicedelen"?

Vad ska Cisco eller Huawei med servicetekniker som kan Ericssons produkter till? Eller varför skulle Huawei vilja köpa Ericssons nätverks-sida, ska Huawei marknadsföra sin konkurrents system helt plötsligt? Integrera?
Detta diskuterades i finansbloggen den 22 oktober 2016, varför en uppdelning inte är aktuell:

I samband med Ekholms tillträdande meddelades att någon uppdelning av Ericsson inte är aktuell - och så var alla dessa spekulationer över.

Ingen rök utan eld? (bild källa: SvD) Ingen rök utan eld? (bild källa: SvD)

3: Korruptionsanklagelser och rykten om aggressiv bokföring
https://www.svd.se/kallor-varnar-ericssons-bokforing-ar-uppblast

”It ain´t crime, until you get caught”, var det någon som sa. Grova anklagelser. Sanningshalten försöker just nu amerikanska finanspolisen SEC reda ut. Om Ericsson blir dömda som skyldiga, kommer bolagets kassa kännas som några småmynt i fickan, inne i en Ferraributik. Var har vi då aktiekursen? undrar den oroliga spararen.

(big red flag)

Hade Pierre Fermat svaret på sin egen matematiska gåta år 1637, eller inte? Hade Pierre Fermat svaret på sin egen matematiska gåta år 1637, eller inte?

Var finns logiken i ett köp av aktier i Ericsson
Varför någon skulle köpa aktier i Ericsson innan dessa "kort" ligger på bordet, är lika svårlöst som Fermats  gåta (ett litet matematiskt problem som formulerades av Pierre de Fermat år 1637, men som inte bevisades förrän 1995, med matematiska tekniker som då ännu inte var uppfunna).
https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_de_Fermat

Om majoriteten kommer fram till samma slutsats som ovan, att ett köp i Ericsson inte har någon edge, ja då kommer dessa att avstå från köp - vilket i praktiken innebär att säljarna blir starkare, och aktiekursen faller. Det är det vi har sett de senaste året.

Ericsson går inte från klarhet till klarhet Ericsson går inte från klarhet till klarhet

Nu tillbaka till det viktiga - hur mycket är då Regalskeppet Vasa värt?
Det vore att överdriva om man påstod att Ericsson går från klarhet till klarhet.

Bolagets kvartalsvinst har under året 2016 vandrat från vinst till förlust. Detta framgår av stapeldiagrammet till höger, där vi kan se bolagets röreslseresultat Q1-Q4.

Från en kvartalsvinst om +3,5 miljarder till en förlust om -0,3 miljarder.

(big red flag)
 

Tillväxt saknas i Ericsson - snittresultatet 11,07 miljarder/ år Tillväxt saknas i Ericsson - snittresultatet 11,07 miljarder/ år

Snittvinsten uppgår till 11,1 miljarder per år
Om man är lite snäll, och zoomar ut, vi vill ju förstås att Regalskeppet Vasa skall klara sig, åtminstone till Mariehamn eller vart nu detta örlogsfartyget var på väg, ta några varv kring Åland och sedan tillbaka igen? (vad vet jag?), så finner vi att Ericssons årsvinst "över tiden" knappast påvisar några tecken på sannolik "tillväxt".

Bolagets genosnittliga vinst de 10 senaste åren är 11,1 miljarder per år.

Ericsson är inte värt mer än 10 årsvinster - 36 kr per aktie
Eftersom tillväxt saknas skulle en multipelvärdering om 10x knappast ligga långt i från en rimlig värdering. Detta skulle ge en värdering på Regalskeppet om 110,7 miljarder kronor. Idag stängde Ericssons aktie med ett motsvarande börsvärde om 157 miljarder kr, och detta skulle därmed innebära en börskurs och en riktkurs på 36 kr.

Detta är en betydlig lägre riktkurs än den som kalkylerades fram för ett år sedan den 30 januari 2016, då riktkursen hamnade på just 43 kr! (aktien stod då i 75,40 kr).
För att läsa denna över ett år gamla finansblogg om Ericssons riktkurs på 43 kr, klicka här!

 

En doji uppe i kanalataket var inte vad köparna ville se (diagram källa: Infront) En doji uppe i kanalataket var inte vad köparna ville se (diagram källa: Infront)

Så ser den tekniska analysen ut
Avslutningsvis tar vi en titt på Regalskeppets kanoner och den tekniska analysen.

Ericsson har gjort en candlesticks "doji" uppe vid kanaltaket och RSI-kurvan faller fritt.
Detta är alla negativa tekniska tecken.

Så har vi också fått se Ericsson underperfoma börsen (OMX).

Ericsson är nu på väg ned mot 43 kr-nivå för en åter-test!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck! DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg 
- med ett enda knapptryck!

Jag är mycket tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Vill du har ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras?
-Registrera din e-post adress här!

Etiketter: eric

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln