Drömmen om Ericsson - glöm uppköpet!

Ericsson dagsdiagram (diagram källa: Infront) Ericsson dagsdiagram (diagram källa: Infront)
Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

Row, row, row your boat,
Gently down the stream.
Merrily, merrily, merrily, merrily,
Life is but a dream.


Spekulationen om ett uppköp av Regalskeppet Vasa (Ericsson) fick aktien att stiga till dubbelmotståndet kring 55 kr-nivån.

 
Nya spekulationer om att Cisco skulle vara intresserad av Ericsson. Källa: (16 februari 2016) http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ericsson-cisco-utspel-aterupplivar-spekulation-om-kopintresse-8991 Nya spekulationer om att Cisco skulle vara intresserad av Ericsson. Källa: (16 februari 2016) http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ericsson-cisco-utspel-aterupplivar-spekulation-om-kopintresse-8991

Spekulation om att Cisco skulle vara intresserad av Ericsson
Detta efter att Cisco annonserat att man tittar på större förvärv.

Källa: (16 februari 2016)
http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ericsson-cisco-utspel-aterupplivar-spekulation-om-kopintresse-899188


BARA DRÖMMAR
För det första så tittar man säkert på förvärv året om, är inte detta en del av affärsverksamheten? Att hålla koll på konkurrenter och möjligheter.
För det andra, varför skulle detta syfta på Ericsson, och inte på Huawei?

Det finns förstås ingen logik i denna "spekulation" (resonemang om att Cisco skulle vara intresserad av att köpa Ericsson). Man brukar säga inom tradingens värld att när man börjar fantisera om uppköp, då har man fått det slutliga beviset på att man är rökt. 

Nåväl, låt oss strunta i detaljerna (som vi ändå inte vet något om) och endast se till de stora dragen.

Om Cisco skulle lägga ett bud på Ericsson inom närliggande framtid, skulle då ett bud avse hela bolaget eller delar?


Ett bud på hela bolaget - very risky!
Ett bud på hela bolaget där man får 112.000 anställda på köpet, samt risken att få en fällande dom om korruption från SEC (och saftiga miljardböter i knät) samt en resultaträkning som nu pekar på förlust, lär inte ske såvida inte Ericsson uppfinner en 10G-router som man även kan flyga till månen med, och samtidigt på resan dit, använda den som en micro-popcorn-maskin.


Plocka chokladflaken ur Schwarzwaldtårtan - kan Cisco köpa delar av Ericsson?
Att Cisco skulle lägga ett bud på Ericsson är i praktiken omöjligt till dagens börsvärde.
Men kan Cisco köpa delar av Ericsson då?

Om Cisco köper "Nätverksdelen", vad är då "Servicedelen" värd som blir kvar? Problemet med denna affär är att Cisco endast är intresserad av ett fåtal produkter som Ericsson har, och om Ericsson säljer dessa - som egentligen är det som återstår av bolaget framtid, då blir det bara kaffesumpen kvar.

Då Cisco inte kan lägga ett bud över dagens aktiekurs, och sedan plocka ur chokladflaken ur Schwarzwaldtårtan och lägga resten till avdragilla realisationsförluster, kommer vi inte få se ett bud. Varken på hela bolaget, eller på någon del. Inte idag. Inte till dagens börsvärde.


 

Bild ovan: 1 år gammal nyhet från 22 februari 2016 (källa: http://www.di.se/artiklar/2016/2/22/ericsson-och-cisco-lanserar-gemensam-produkt/) Bild ovan: 1 år gammal nyhet från 22 februari 2016 (källa: http://www.di.se/artiklar/2016/2/22/ericsson-och-cisco-lanserar-gemensam-produkt/)

Samarbetet mellan Ericsson och Cisco också bara en dröm?
I Dagens Industri den 22 februari 2016 (för nästan exakt ett helt år sedan!) kunde vi läsa om hur Ericsson och Cisco hävdar att det befintliga samarbetet mellan bolagen redan börjar bära frukt.

Dåvarande VD Hans Vestberg menade att "Det är väldigt bra drag i samarbetet".

Vestberg påpekade även här att man samarbetar med ett 20 tal operatörer och att han är självsäker om att Ericsson kommer att leda utvecklingen inom 5G 
”...Vi kan inte göra det här själva och därför jobbar vi med nu med 20 olika teleoperatörer. Vi är självsäkra kring att vi kommer att leda utvecklingen precis som vi gjort med 2g, 3g och 4g.”
citat hans Vestberg från nedanstående artikel, se länk (för ett år sedan den 22 feb 2016)


Källa: 
http://www.di.se/artiklar/2016/2/22/ericsson-och-cisco-lanserar-gemensam-produkt/

Någon positiv effekt av samarbetet med Cisco syns inte till i Ericssons senaste kvartalsrapporter Någon positiv effekt av samarbetet med Cisco syns inte till i Ericssons senaste kvartalsrapporter

Så ser verkligheten ut idag
Statusen för Ericsson idag är att 
Hans Vestberg avgått som VD och bolaget har rapporterade sin första kvartalsförlust sedan länge.


 

Den 13 oktober 2016 meddelade Huawei att man tillsammans med Vodafone framgångsrikt testat 5G, världens första storskliga mobiltest i stadmilj. http://www.huawei.com/en/news/2016/10/Test-Frequency-Ban Den 13 oktober 2016 meddelade Huawei att man tillsammans med Vodafone framgångsrikt testat 5G, världens första storskliga mobiltest i stadmilj. http://www.huawei.com/en/news/2016/10/Test-Frequency-Ban

Ericsson gör allting fel just nu - finns det fler lik i garderoben?
Utöver problemet med värderingen för en eventuell köpare, så finns även andra faktorer som skulle få en nackhåren att resa sig hos en potentiell köpare. 

Att Regalskeppet Vasa har letat en VD i hela två år och nu äntligen tillsatt en ny VD, men som inte ens vill bo och arbeta från Sverige, skapar frågor.

Om bolaget inte ens klarar av att tillsätta en fungerande ledning, hur klarar man då sköta den operativa driften och utvecklingen av bolaget?

Att Ericsson sedan lägger ned sin verksamhet i sitt moderland är inte heller årets bästa reklamkampanj. Ciscos ledning och ägare är förstås inga dumskallar - tvärtom! Det enda Cisco behöver göra är att vänta ut Ericsson, och låta kinesen göra jobbet. Huawei expanderar på Ericssons bekostnad, och Regalskeppet Vasa kommer ta in mer vatten i skrovet. 

Den 13 oktober 2016 meddelade Huawei att man tillsammans med Vodafone framgångsrikt testat 5G, världens första storskaliga mobiltest i stadsmiljö.
Källa: http://www.huawei.com/en/news/2016/10/Test-Frequency-Bands-Urban%20City


Vem skulle Du själv lägga en order hos?
...Ett bolag (Ericsson) som varit utan VD i hela 2 år och är anklagat för korruption och befinner sig under utredning av "finanspolisen" i USA (SEC), och vars rörelse just nu går med förlust och som precis lagt ned verksamheten i sitt eget hemland, och som kanske inte ens finns kvar om 10 år.

eller

ett bolag (Huawei) uppbackat av kinesiska nationen med oändligt med ekonomiska resurser, och som i princip inte kan gå i konkurs, och som kommer ligga i täten när det gäller framtida uppgraderingar och nya uppfinningar.


Slutsats:
Cisco är inte intresserad av att lägga ett bud på Ericsson. De är däremot intresserad av vissa delar av bolaget, men som man inte kan betala tillräckligt för, för att ett bud skall vara aktuellt (dessutom kan inte Ericsson sälja dessa delar som Cisco vill ha för då finns inget av värde kvar som det går att bygga en framtid på).

Inget bud är på väg och Ericssons problem finns allt jämt kvar, och riktkursen för Ericsson kvarstår på 36 kr. Rent tekniskt befinner sig aktien i en negativ trend och förväntas falla ned mot 43 kr för en ny test på längre sikt.
 

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck! DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg 
- med ett enda knapptryck!

Jag är mycket tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Vill du har ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras?
-Registrera din e-post adress här!

Etiketter: eric

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln