Fingerprint fortsätter ned - så ser den tekniska analysen ut nu!

Fingerprint dagschart: fast i spannet 30-40 kr (diagram källa: Infront) Fingerprint dagschart: fast i spannet 30-40 kr (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

Trading är svårt, och den senaste köpsignalen blev väldigt dålig.

Låt oss se vad som stod i analysen och låt oss räkna ihop hur mycket den som följde rådet under kontrollerade former, förlorade.

Den som sysslar med aktiehandel och trading har en depå som man fyller med
5-20 aktier. Den som vill ha lägre risk gör en större spridning och köper 10-20 aktier.  
Den som är ”högrisktagare” och vill ha högre risk, köper endast 5 aktier!

Låt oss räkna på hur det gick för ”högrisktagaren”.

En portfölj med 100.000 kr får sålunda riskera hela 20 % av sin portfölj i ”en enda aktie”. Detta innebär att en "normal position" uppgår till 20.000 kr. Rekommendationen var att köpa en 1/4 - dels ”normal position”, med avsikt att öka positionen om priset skulle stiga. Det vet vi alla att Fingerprint inte gjorde, och därför ökade vi inte volymen vid något tillfälle.

Om en normal position motsvarar 20.000 kr, då skall den som följde rekommendationen köpa aktier för 5.000 kr. Dvs En fjärdedel av "en normal position" (som är 20.000 kr).

Fingerprint föll hela -35 % och detta innebär att de aktier vi köpte för 5.000 kr nu endast är värda 3.250 kr. Vi har sålunda förlorat -1.750 kr. För portföljen som är värd 100.000 kr innebär detta en förlust om -1.750 kr.

Portföljen har sålunda fallit -1,75 % i värde. Ett dåligt resultat men knappast en katastrof. Detta trots en ”högrisk-profil” med endast 5 aktier i portföljen. Ett resultat som beror på att man endast ökar volymen om aktien stiger. Otroligt tråkigt att företaget vinstvarnade. Något som tydligen kan hända, och därför är det bäst att vi handlar med kontrollerad risk! Att köpa Fingerprint för hela portföljvärdet är inte att handla med kontrollerad risk.


Hur ser den tekniska analysen ut härifrån?
Fingerprint ha rasat efter vinstvarningen men det fanns köpare nere vid 30 kr-nivån. Vi kan även konstatera att det finns säljare upp vid 40 kr-nivån, och detta innebär att aktien nu är fast i spannet 30-40 kr i väntan på Q1. RSI-kurvan är dock nere under 30 och detta innebär att en upprekyl kan triggas när som helst.

Nere på fundamental multipel om 10,5x
Bolagets börsvärde är nu 10,5 miljarder kronor , och om Fingerprint tjänade 2 miljarder förra året och klarar 1 miljard i år, då har vi en vinstmultipel på 10,5x. Detta är en normal värdering för ett techbolag utan tillväxt. Frågan är då vad bolaget är värt med negativ tillväxt.

Konkret bedömning
Fingerprint är fast i spannet 30-40 kr, och förväntas röra sig ryckigt sidlänges inför Q1. Det finns ingen konkret signal på plats, och vi låter aktien själv presentera en sådan innan vi agerar igen!


 

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck! DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg  - med ett enda knapptryck!

DELA - Berätta gärna för dina vänner om denna finansblogg 
- med ett enda knapptryck!

Jag är mycket tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Vill du har ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras?
-Registrera din e-post adress här!

 

Etiketter: fingerprint

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln