Han blir Fed:s nya centralbankschef - USDSEK på väg upp mot himlen!

USA:s Centralbank får en ny ordförande inom kort USA:s Centralbank får en ny ordförande inom kort

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se


Federal Reserve får snart en ny Centralbankschef
Det är alldeles strax dags för USA och Donald Trump att välja en ny Centralbankschef för Federal Reserve (Fed).

Donald Trump har meddelat att ett besked kommer inom 2-3 veckor.
Men, på vilket sätt spelar detta någon roll för finansmarknaden?

Svar därför att de olika kandidaternas ekonomiska och politiska åsikter avgör om de förespråkar lutning åt "högre" räntor (hök), eller "lägre" räntor (duva), vilket i sin tur påverkar dollarkursen - som i sin tur påverkar aktiemarknaden och de svenska företagen, som fakturerar i dollar!

De som följt Donald Trump och hans "Make America Great Again - deal" vet vid det här laget att han inte har särskilt mycket till övers för Janet Yellen, och hennes lågräntepolitik.
Donald Trumps åsikt är att överdrivet låga räntor och massproduktion av sedlar inte är det mest optimala sättet att göra USA mer framgångsrikt.

Det har cirkulerat en mängd olika namn på tänkbara kandidater och några av dessa är:
Kevin Warsh (Fed Guvenör)
John Allison (BB&T BANK)
Janet Yellen (nuvarande ordf)
Steven Mnuchin (nuvarande finansminister)And the winner is: John Allison (BB&T BANK)
Den kandidat vars profil kanske mest sammanfaller med Donald Trumps ideologi är John Allisons.
John Allison tog sin Bank BB&T genom finanskrisen (subprime-krisen) utan ett enda förlustkvartal. BB&T:s tillgångar steg från $4.5miljarder till $152 miljarder, och är nu den 11:e största banken i USA.

Allisons åsikt är att en finanskris endast kan utlösas av att regeringen lägger sig i och skapar regleringar som i grund och botten är osunda. Allison menar även att överdrivet låga räntor och en överstimulerad bomarknad endast skapar överkonsumtion och överdrivet sparande.
Enligt Allison är ett husköp ingen investering utan en konsumtion. Ett hus skapar inga nya jobb och ingen verksamhet som kan växa.

Allison anser även att banker som inte sköter sig skall gå i default (konkurs). Ingen bank skall tillåtas vara to-big-to-fail. Endast inblandning av statliga regleringar kan skapa denna situation.

Kevin Warsh är också en "hök" som sade upp sitt uppdrag från Fed 2011, efter att han inte hade delade Fed:s förespråkande om en "lågräntemiljö" som det bästa alternativet för Fed.

Janet Yellen och Donald Trump delar inte samma åsikter om hur Fed skall styra USA:s räntepolitik.
Sannolikheten att Yellen sitter kvar är låg.

Steven Mnuchin är USA:s nuvarande finansminister och ett av Donald Trumps favoritval, men han har redan en befintlig post.


 

Dollarn, kronan och framtiden - utsagan:
Att babbla massa dynga och ta upp din dyrbara tid, utan en slutsats och utsaga är respektlöst.

Här kommer min bedömning:
Som jag ser saken har kommer Donald Trump att utse John Allison som ny Centralbankschef, och detta är goda nyheter för de som vill se styrka i dollarn.
Ut åker ränteduvan Janet Yellen (som förespråkar bias mot lågräntemiljö), och in kommer en modest räntehök som inte alls anser att överdrivet låga räntor skapar långsiktig tillväxt.

Detta besked kommer att få USDSEK att stiga rejält.

 

USDSEK dagschart: Dollarn på väg upp (diagram källa: Infront) USDSEK dagschart: Dollarn på väg upp (diagram källa: Infront)

Teknisk analys - USDSEK på väg upp!
Detta scenario stödjs även av den tekniska bilden, där USDSEK visat styrka och bottentecken kring 7,90 kr, och nu börjat ta fart uppåt!

RSI-kurvan stiger och befinner sig ovanför neutrala 50, vilket tyder på teknisk styrka.

Den tekniska analysen pekar på en kommande uppgång mot 8,60-8,80 kr på sikt, i första hand.
Senare på 8,80-9,50 kr, även 9,50-10,50 i ett extremt läge.


Framtiden - på ännu längre sikt
Tänk på framtiden! Därför det är där du kommer spendera resten av ditt liv!
Förr eller senare kommer ekonomin gå in i en lågkonjunktur med stagnerande priset och fallande efterfråga. Ingen tror väl på allvar att vi gått in i en "evig högkonjunktur"? Eeeeeller?
När detta händer, kommer Herr Ingves att ställas inför sin hittills största utmaning. Hur skall mannen med skägget i brevlådan agera då KPI faller ned under 0 % vid nästa lågkonjunktur)?


 

Bild källa: tradingeconomics.com Bild källa: tradingeconomics.com

Deflationen och recessionen
Vad!? Vi har väl aldrig haft deflation (negativt KPI) i Sverige?

Jasså inte?

Jodå! Minnet är gott, men kort! 

Senaste 2016 fann vi svenskt KPI under 0 % (dvs deflation).

Deflationen är farlig därför att man tjänar mer på att hålla pengarna i madrassen än sätta in dem på banken. Sätter du in dem på banken krymper pengarna med negativ ränta, medan om du har dem i madrassen stiger "värdet" (köpkraften av dem), till skillnad från inflation (då köpkraften faller, och du får mindre varor för din surt förvärvade hundring).

Om pengarna i Sverige förvaras i en madrassen skapas förstås inga nya företag och jobb?

Nåväl. Detta resonemang leder till att då nästa lågkonjunktur slår till och KPI faller ned under 0 % måste Herr Ingves "agera", för att få upp inflationen till +2 % som är riksbankens "mål" (+-1%).

Hur får man inflationen att stiga i en lågkonjunktur då räntan redan befinner sig på negativt territorium (ex: -0,50 %)?
Frågan är då hur Herr Ingves skall göra då "styrräntan" redan är negativ (-0,50 %). Svaret har jag redan deklarerat - han måste massproducera (elektroniska) sedlar i kronor, för att sedan sälja dem på den öppna marknaden, och på så sätt sänka den svenska kronkursen (dvs göra den svenska kronan svag). Med en svag krona blir de utländska varorna dyrare, och när vi importerar dessa stiger priserna i Sverige (dvs KPI stiger). Den låga kronkursen gör även att det blir rabatt på svenska varor för utländska köpare, och den stigande efterfrågan från utlandet kommer göra så att de svenska företagen måste (kan) höja priserna (KPI stiger).

Sammanfattning: I nästa lågkonjunktur får vi deflation och Ingves måste då massproducera svenska kronor och "krascha" den svenska valutan för att "få upp" inflationen.
Svag krona innebär stark dollar, och USDSEK stiger uppåt mot 8,60-9,50 kr på sikt!Rekommenderad läsning:
16 sept 2016/ Donald Trump vinner Presidentvalet i USA - så går det för börsen!
-Regalskeppet Wasa (Ericsson) når tasajtens målkurs 43 kr! på vägen ned mot 0 kr!


 

Etiketter: fed

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln