Bopriserna ned -10% enligt nya sajt husmask.se - så påverkar detta finansmarknaden!

Bild ovan: husmask.se - bopriserna ned -10 % sedan toppen baserat på booli.se Bild ovan: husmask.se - bopriserna ned -10 % sedan toppen baserat på booli.se

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

Bopriserna befinner sig just nu ned -10 % sedan toppen
Idag publicerar Svensk mäklarstatistik en nedgång för bopriserna i Sverige, uppgående till -1 % till -2 %.
Priserna är dock viktade mot ett rullande 3 månaders snitt, och detta gör värdet trögare.

På sajten husmask.se som hämtar sitt värde oviktat (snittpris per månad) från booli.se finner vi i stället följande diagram (se ovan). Här framgår att kvadratmeterpriset fallit cirka -10 % sedan toppen. 


 

SWED dagschart: Svag kursutveckling trots stark rapport (diagram källa: Infront) SWED dagschart: Svag kursutveckling trots stark rapport (diagram källa: Infront)

Bank har tagit stryk
Detta är sannolikt förklaringen till varför bank gått så pass svagt den senaste tiden, med tanke på att lägre bopriser hotar bankernas bolånemarginaler, med även kundernas egna kapital.

Något som får mig att tänka på det klassiska talesättet:
Om Du är skyldig banken ett litet belopp, och inte kan betala då har Du ett problem - men är du skyldig banken ett större belopp, då har Banken ett problem!

Vi tar en titt på Swedbank, som har fallit en del den senaste tiden. Sedan Q3-rapporten är aktien ned -4,4 % trots att rapporten slog förväntningarna med hela +5,5 % (vinsten uppgick till 6193 mkr mot förväntade 5870 mkr).


 

USDSEK: Dollarn har stigit, och mer är på väg! (diagram källa: Infront) USDSEK: Dollarn har stigit, och mer är på väg! (diagram källa: Infront)

Räkna med dyrare dollar
På längre sikt kommer denna prisnedgång i bostadspriserna att slå mot inflationen (KPI) kommer att sjunka tillbaka mot 0-1 % på sikt. Detta kommer skapa stor huvudbry för Herr Ingves och svenska Riksbanken, som redan har Sveriges styrränta på negativt territorium -0,50 %.

De lägre huspriserna kommer få KPI att falla - och kronan kommer bli svagare (dollarn starkare)
Då Riksbankens mål är ett KPI på +2,0 % (med lite fladderutrymme), kommer man att bli tvungen att överväga såväl ytterligare sänkt ränta, men även valutaintervenering längre fram (massproduktion av svenska kronor i sedelpressen, som sedan säljs på valutamarknaden, vilket får kronans värde att falla - något Riksbanken genomför i syfte till att göra importerade varor dyra - så att KPI kan stiga upp mot Riksbankens mål om +2,0 %).

Vi ser redan nu att detta driver dollarkursen uppåt, och mer är på väg! Målkursen för dollarn befinner sig på 8,50-8,80 kr på kortare sikt, och 8,80-9,50 kr på längre!

I diagrammet ovan kan vi se att USDSEK skapat en huvudskuldra-formation och priset är på väg uppåt.


För dig som är intresserad av börs och teknisk analys:
-Läs mer om tasajtens tekniska analysbrev, klicka här!

 

Etiketter: usdsek bopriserna

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln