Handelskriget eskalerar - Trump hotar med att höja tullarna på bilar!

Obama och Trump överens om en sak i alla fall (källa: USA news från mars 2016) Obama och Trump överens om en sak i alla fall (källa: USA news från mars 2016)

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

Handelskriget riskerar att eskaleras
Det börjar hetta till. Donald Trump gör till skillnad från Obama något åt de problem som uppstår.

2016 var såväl Obama som Trump ense om att Kinas dumpning av stål i USA var (är) ett problem. Men till skillnad från Obama, så tänker Donald Trump göra något åt saken! (se bild ovan till höger från mars 2016).

Precis som med Nordkoreas atombombssprängningar. Medan Kim Jong drog iväg 4 atombomber så stod Obama och tittade på, medan Kim Jong utvecklade sina kärnvapen steg för steg.

Nåväl.

EU planerar vedergällning för USA:s tullar på Stål och Aluminium. Problemet är bara att EU tjänar stora pengar på sin handel med USA, där de kan dumpa sina varor, medan man själv inte köper alls lika mycket varor av USA i gengäld. USA förlorar på handeln.


 

Källa: di.se Källa: di.se

I vilken bransch skall EU höja tullarna, då man tjänar pengar på USA i de flesta?
Av denna orsak är det svårt för EU att finna någon bransch att höja tullarna inom, då de tjänar pengar i de flesta branscher gentemot USA. Då man säljer för större belopp än man köper. Höjer man tullarna inom någon bransch skadar EU sig själv i och med att man redan har en fördel i de flesta branscher, och man riskerar då att USA höjer tullarna även inom detta område.

Beviset för detta är att EU nu diskuterar att ge sig på små enskilda företag att bestraffa med tull som Harley Davidson och Levi´s Jeans. Då man inte "inte vill förlora" sina fördelar i hela branscher.

Det har även diskuterats tullar på jordnötter och juice.
 

Trump hotar med att höja tullarna för bilar, om EU vedergäller med att höja tullarna för USA som motåtgärd för tullhöjningen på stål och aluminium (Källa: CNBC) Trump hotar med att höja tullarna för bilar, om EU vedergäller med att höja tullarna för USA som motåtgärd för tullhöjningen på stål och aluminium (Källa: CNBC)

Trump hotar nu med fler tullar
I kväll går Donald Trump ut och hotar med att höja tullarna på bilar om EU vedergäller för USA:s höjning på stål och aluminium.

Idag är tullarna redan orättvisa:

EU:s tull på USA inom bilindustrin är 10 %.

medan; 

USA:s tull då EU vill sälja bilar i USA endast är 2,5 %.


Trump har nu tröttnat på att EU skall ha denna fördel, och hotar med att höja tullarna upp till 25 % om EU höjer tullarna för USA, som vedergällning för höjningarna på aluminium och stål.


Så kommer EU att agera - tona ned retoriken
Detta är high-stakes poker på hög nivå. USA och Donald Trump har alla fördelarna, annars skulle de aldrig ha initierat detta begynnande handelskrig. EU får dumpa sin varor i USA, medan de inte köper lika mycket varor tillbaka av USA, samtidigt som EU har högre tullar än USA inom många områden. Till exempel bil industrin. Hur skall EU agera medan man själv har alla orättvisa fördelar?

EU:s tull på bilar: 10 %
USA:s tull på bilar: 2,5 %


Man skall inte kasta sten i glashus.

Min slutsats kvarstår: EU tonar ned sin retorik, om vedergällning i syfte att inte trappa upp ett handelskrig där man riskerar att förlorar alla sina fördelar gentemot USA. Möjligtivs inför man något symboliskt för att inte tappa ansiktet. Detta leder till att ett handelskrig uteblir och börserna kommer att återhämta sig. 

 

SAND: Har hela 25 % av intäkterna i USA. Hur ser deras resultaträkning ut om dessa försvinner? (diagram källa: Infront) SAND: Har hela 25 % av intäkterna i USA. Hur ser deras resultaträkning ut om dessa försvinner? (diagram källa: Infront)

Om min bedömning är fel:
Då kommer detta innebära utvidgat handelskrig och EU kommer att förlora sin handel med USA inom fler branscher.
Detta kommer EU att förlora enormt på, då hela uppgången på Europas börser är finansierad av amerikanska pengar.
Tro mig. Om USA slutar att köpa EU:s produkter kommer Sveriges exportbolags aktiekurser att se ut som ett trasigt dragspel!


Ex: Sandvik har 25 % av sina intäkter i USA. Vore intressant att se var Sandvik skall handlas
om -25 % av intäkterna försvinner. Då är all tillväxt borta! Då skall Sandvik ned -40 till -60 %, och vi har då Sandvik kring 70-90 kr. Fotnot: Detta är en sajt som försöker bedöma hur finansmarknaden skall utvecklas. Tasajten är en politiskt och religiös oberoende sajt, som struntar i om Trump höjer eller sänker sina tullar, så länge vi tjänar pengar på trading! handla lugnt! Detta är inte en rekommendation att göra någonting. Om du tänker handla aktier frågar du din granne Lennart först.


Om du vill läsa mer vansinniga slutsater om det som händer i vår omvärld:
-Läs tasajtens övriga inlägg på tasajtens finansblogg, klicka här!


 

Etiketter: sand tullar

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln