Ericsson: Gardell delar upp bolaget i två delar - och går ALL IN med 5G! 

Mannen som bärgade Wasaskeppet - Finans-Jesus! Mannen som bärgade Wasaskeppet - Finans-Jesus!

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

Wasaskeppet på väg att bärgas
Sveriges sämst skötta bolag fortsätter att sura på börsen, och det med all rätt. Denna misskötsel ledde därefter till slut till att den enda person på jordklotet som kunde frälsa bolaget, också till slut gjorde entré.

Jag pratar förstås om Finans-Jesus.

Mannen som effektivserade Volvo Lastvagnar och tog aktien på en nätt liten resa om +100 %, efter att han sålt av sina aktier till kinesiska staten. Oj, nämen vad skriver jag för tok? Nu gjorde jag bort mig igen. Förlåt, jag gör en pudel. Menade förstås att Finans-Jesus sålde aktierna till "Geely".

Detta irriterade förstås svenskt näringsliv, och det talades om förräderi bakom kulisserna.

 

Undra när bensinbolag tvingas vara "svanenmärkt" Undra när bensinbolag tvingas vara "svanenmärkt"

Men vänta nu ett tag. Är det inte detta som är en ”fri marknad”? Rätten att få sälja till vem man vill? (givet att konkurrenslagar inte bryts, och att företaget har en svanenmärkt logga på sina handukar på personaltoan)


 

Den journalist som skriver en positiv artikel om Donald Trump behöver icke göra sig besvär att komma in på redaktionen dan efter. Den journalist som skriver en positiv artikel om Donald Trump behöver icke göra sig besvär att komma in på redaktionen dan efter.

Vad innebär egentligen "en rättvis fri marknad"?
Tog någon parti för USA då de ville se över reglerna för hur kinesiska uppköp av amerikanska bolag får gå till? Att kinesiska bolag endast får köpa amerikanska bolag, om amerikanska bolag får tillgång till företag och marknadet till samma värde?

Svar. Nej – tyst som som i graven.

 

If you can´t beat´em - BUY EM´! If you can´t beat´em - BUY EM´!

Men när Gardell säljer aktierna till kinesen, då blir det ett j#vla liv, och annars så tysta profiler har plötsligt väldigt mycket att säga om saken.

Det man inte heller vill tala högt om är att Christer Gardell tog Volvo från att vara ett mediokert bolag till bolag av världsklass!

Gardell förvandlade Volvo till ett så fint och välskött bolag så att till och med kinesen, som i princip har obegränsat med pengar och kan köpa det bästa av det bästa, ville köpa in sig i bolaget (köpte inte kinesen in sig i Daimler Benz/Mercedes alldeles nyss kanske).

Min poäng är att antingen så har man en ”fri marknad” eller så inte?

 

Bild ovan: Inte Christer Gardell Bild ovan: Inte Christer Gardell

Räddningen
Nåväl. Christer Gardell har inte kommit in i Ericsson får att vara en kona i på en fotbollsträning.

Hela Cevians strategi går som vi alla vet ut på att förändra, förbättra och förädla (tänk om alla kunde tänka på detta viset!)

Hans avsikt med köpet i Ericsson är inget undantag. Det manöverutrymme som Finans-Jesus har är dock begränsat, och precis som Sherlock Holmes en gång sa i ett fall – när man har uteslutit alla alternativ utom ett, då är detta den enda verklighet som återstår.

Låt oss då titta på vilka alternativa vägr som finns att gå för Regalskeppet Wasa. Sveriges en gång så stora stolthet – nu på väg ned i fjärden utanför Bckholmen (någon produktion finns knappast kvar i Sverige, den lade man ned – varken VD eller styrelsorförande sitter i Sverige).
Otroligt oseriöst och oprofessionellt. Hur f#n ser det utåt då man träffar kunder?

Enda orsaken att en kund skulle välja Ericsson för Huawei är att Ericsson är svenskt. Då ska väl för sjutton gubbar VD och styrelsordförande vara bosatt i Sverige. Sedan om de reser runt som galningar 425 dagar per året, det må så vara!

Detta är förstås ingen rymdforskning. Till och med min farmor förstår att om inte ledningen tror på Sverige och vill bo där – varför i hela fridens namn skulle jag köpa deras produkter?
Då finns ju ingen stolhet i det man gör.

Men vem bryr sig om det nu? Inte Ericsson i alla fall.
 
The old tricks – are the best tricks
Ledningen i Ericsson har inga planer. Men Gardell har! Ericsson består av en del som har en framtid, och en annan som inte har det.

Hur skall då Christer Gardell administrera bärgning av detta sk#tbolag? (En aktie som fallit -94 % från toppen får man väl ändå kalla sk#tbolag?)

Vilka alternativ finns:
1: Köra på som vanligt
2: Försöka sälja de delar som går med förlust
3: Finna en samarbetspartner och fusionera
4: Ringa ECB och ta en Loka ihop
5: Dela upp bolaget i två delar


Låt oss utesluta alternativ efter alternativ.
1: Köra på som vanligt
Detta ligger inte i linje med Christer Gardells sätt att arbeta (förädling och strukturaffärer)
 

2: Försöka sälja de delar som går med förlust
Detta har jag skrivit om i tidigare bloggar. Och denna bild på Jönsson-ligan förklarar kanske bäst varför detta ialdrig kommer att hända.

3: Finna en samarbetspartner och fusionera
Flytta dig tillbaka till 1628. Skulle du vilja kliva ombord på Wasaksppet?

4: Ringa ECB och ta en Loka ihop
Tyvärr. Detta är inte aktuellt, eftersom du inte ens kommer komma förbi växeln.
-Hej Träffas Super-Mario?
-No possible. Hann syttör i mötté oc drynkör Looka.


5: Dela upp bolaget i två delar
Bingo! Give that man a cigarr! De äldsta tricket är det bästa. I ena bolaget lägger man den del som har en framtid (5G), och i det andra resterande dynga. Detta är ingent nytt trick. Låt oss räkna på saken
 

BOLAGET MJÖLKFABRIKEN
Del 1: Sweet Milk   +3 miljarder
Del 2: Sour Milk -2 miljarder
Summa: +1  miljarder
Börsvärde: 12 miljarder (med vinstmultipel 12x)NYA SWEET MILK  
Del 1: Sweet Milk 3 miljarder
Börsvärde: 42 miljarder (med vinstmulitpel 14x)

NYA SOUR MILK
Del 2: Sour Milk -2 miljarder
Börsvärde: 400 miljoner

Summa börsvärde för de båda nya bolagen: 42,4 miljarderOch där har vi det! Svaret förstås! Vad som kommer att hända med Ericsson. Det har trots allt ännu inte hänt. Finans-Jesus jobbar nu för fullt med att effektivisera och omstrukturera hela Ericsson, så att bolaget kan gå All-IN med 5G i ett nytt fräscht bolag med en ny VD. Resten hamnar i ett avknoppat bolag, och ärligt talat det är väl sk#t samma vad man kallar bolagen för. 

Detta kommer självklart att få aktien att rusa!
 

Varning! Detta är på inget vis en rekommendation att köpa aktier. Aktienhandel är extremt farligt och om du tittar för mycket på skärmen kan du få fyrkantiga ögon. Du som avser att köpa eller sälja aktier i Ericsson ringer först Christer Gardell och frågar om detta är sant!

 

Rekommenderad läsning:
-De senaste inläggen om Ericsson på tasajtens finansblogg, och om teknisk analys, klicka här!

 

Etiketter: eric

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln