Teknisk analys: Köpsignalen i USDSEK utvecklas enligt plan - kan uppgången fortsätta?

USDSEK dagschart: Kronan allt svagare (diagram källa: Infront) USDSEK dagschart: Kronan allt svagare (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

USDSEK stiger
Dollarkrona fortsätter att stiga och detta kan knappast komma som en överraskning.

Den tekniska analysen är positiv, vi har en köpsignal på plats och den fundamentala analysen är också positiv.

USA:s ekonomi rusar framåt i raketfart, medan den svenska är på väg att möta stora utmaningar. Detta samtidigt som räntan i USA är stigande, medan den svenska är negativ och fallande.
Sannolikheten att svenska Riksbanken sänker räntan nästan gång (i stället för höja) är 55-65 % och favorit just nu.

Ja du läste rätt. Det mest sannolika nästa gång Riksbanken förändrar räntan är
en räntesänkning!


Det är lätt att blanda in känslor i trading, men likaså även i "bedömningar". Låt oss lägga prestige och känslor i papperskorgen. Även politik och religion. Så förstås även allt som står i Pravda - dagstidningar. Ok så där. Först nu finns en möjlighet att göra en så objektiv bedömning som möjligt. Helt objektiv blir den förstås aldrig. Oj glömde, vi lägger även vår granne Lennarts åsikter i soptunnan - även om han faktiskt i sanningens namn har rätt då och då var annat skottår.

Låt oss titta på vad som de facto händer.

KPI befinner sig i fallande trend och skatterna stiger på bred front. Uppskattningsvis sänks en skatt per 5 höjda, och summerar man ihop saken, så får svensken färre kronor i plånboken.
Om det är bra eller dåligt är inget vi ska diskutera nu. Fakta är dock att om svensken får färre kronor i plånboken, så minskar sannolikheten att denna skall konsumera mer. Om du inte håller med, sköner du din granne Lennart 2.000 kr och sedan åker du in på Clas Ohlsson och shoppar loss som aldrig förr!

Fastighetspriserna har fallit tillbaka 8-12 % och detta beror inte på något annat än att bankerna förändrat reglerna för utlåning till de tuffare hållet. Nedgången har ingenting med psykologi alls att göra. Innebörden är att efterfrågan på bostäder är konstant, möjligtvis högre medan betalningsförmågan är lägre. Utbudet har stigit enligt hemnet och detta driver också priset lägre.  Den disponibla inkomsten är inte på väg att stiga nämnvärt och därmed så är inte priserna på väg att återhämta sig. I bästa fall ligger de konstant flat. I värsta fall 5-10 % lägre. Även detta driver KPI nedåt eller flat.

Sammantaget finns just nu inga drivkrafter till stigande inflation i Sverige.

Teknisk analys
Om vi tittar på den tekniska analysen, kan vi tydligt se att USDSEK har brutit upp genom sitt kanaltak och vägen ligger nu öppen för en test av 8,52 kr. Sannolikheten att USDSEK skall bryta igenom är 55-67 %.

Utsagan
Kronan har redan kraschat delvis. Men fortsatt kronförsvagning är på gång. Att bara stå på sidan och se hur Nordea - Sveriges största bolag i börsvärde mätt (då) lämnar Sverige, samt se på hur "svenska" Spotify lägger sitt huvudkontor i New York, och noterar sig på börsen i USA, gör helt enkelt inte en sockerkaka. 

Det är dags för Sverige att börja hylla sina fantastiska ingenjörer, uppfinnare och företagare som skapar arbeten åt de som bor i Sverige - så att Du slipper stå för deras a-kassa, i stället för alla
Let´s dancestjärnor, kändisar som skriver en låt eller någon gammgubbe som vunnit 1.000.000 kr på triss i TV. Visst de är säkert otroligt duktiga på det de gör, men de skapar inte särskilt många jobb. Men visst - alla arbetslösa måste i och för sig ha något att glo på mellan sina besök på arbetsförmedlingen, så okej då - de behövs faktiskt också hyllas!

Hur skall då Sverige nå nya framgångar?
Oj nu höll jag precis på att skriva "Sverige - först", med det var dumt av mig. Förlåt. Jag tar tillbaka det. Så klart att vi skall hylla andra länder och deras företagare först! Självklart ska Sverige ha regler, lagar och tullar som missgynnar Sverige. Fattas bara annat. Länge leve globaliseringen! 
Inte för att jag riktigt förstår vad detta begrepp betyder och innebär, men som tur är spelar detta ingen roll heller, då vi (du och jag) bara försöker fånga några ören i USDSEK!

Lästipset: För dig som vill läsa fler provokativa bloggar:
-De senaste inläggen om teknisk analys och USDSEK på tasajtens finansblogg, klicka här!

 

Etiketter: usdsek

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln