USDSEK: Så högt skall dollarn och detta är anledningen - Dagens Paradox!

"...Buy Dollars - Wear Diamonds..." (talesätt på Wall Street) "...Buy Dollars - Wear Diamonds..." (talesätt på Wall Street)

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

KPI landade på +1,5 % exkl energi
Svenskt KPI landade idag på +1,9 % men om man rensar bort energipriserna finner vi en underliggande inflation på +1,5 %.

Den fråga marknaden ställer sig är förstås var KPI hamnar den dagen energipriserna tar en sväng nedåt, i samband med att vi ser en avmattning i ekonomin. 

Svar: 0-1 % inflation i första läget!


Dagens Paradox - Höjda importpriser skapar inte självklart inflation!
Okej. Ingves har laddat sin sedelpress, med extra mycket hårddisk (detta då man i dag inte längre trycker sedlar IRL (In Real Life) utan ONLINE). Herr Ingves plan i kampen mot deflationen (priserna faller) är att dunka ned räntan till negativt territorium så att Svensson inte skall sätta pengarna på banken (och få 0 % eller negativ ränta om du är ett företag), utan i stället köpa en ny stekpanna och en lite mer påsk jitter i fönstret. Detta hjälper knappast!

Köpte du själv mer varor inne på Clas Ohlson eller H&M bara för att Ingves sänkte räntan till
-0,50 %? Så klart du inte gjorde. Du köpte en ny smartphone och lite mera surf (Gigabyte)!

Aha! - tänker Ingves varför inte trycka lite mer kronor och sälja dem på marknaden (så kallad intervenering), då faller kronan i värde och alla importerade varor blir nu dyrare - och vips så har Herr Ingves trollat upp priserna ute i butikerna - och därmed stiger Inflationen! 

Eller?

Det Herr Ingves inte tänker på är att Svensson har 3.000 kr i i disponibel inkomst oavsett vad köttet från USA kostar. Detta innebär att om priserna stiger på importerade varor, då har Svensson i stället inte råd att köpa lika mycket "andra varor" - och därför stiger inte KPI även om Ingves försöker krascha kronan.

Den som besöker ett nöjesfält med sina barn spenderar sin budget - oavsett vad sakerna kostar inne på Tivolit! kostar det 100 kr att åka Vikingaskeppet-berg-och-dal-bana då har Svensson bara råd att åka kärlekstunneln en gång - sen kan ungen glömma sockervaddet! Ugh! Nu började ungen att lipa också! Fy skäms herr Ingves!

Innebörden är att det på inget vis är någon lätt sak att få inflationen att stiga i den nya ekonomin (dvs post-internet-världen).

Därtill har vi "fallande bostadspriser" - och de kommer inte att återhämta sig på överskådlig tid då bankernas excel-snurror inte längre medger den typ av utlåning som var möjlig för 1 år sedan.
Nedgången på bostadsmarknaden beror inte på psykologiska orsaker! fallande bostadspriser innebär minskat belåningsutrymme = lägre konsumtion.

När "ränteavdraget trappas ned" efter valet kommer bostadspriserna att tappa ytterligare i värde, vilket även det kommer att sänka Svenssons konsumtion = lägre KPI = svagare krona!

Nu bryr jag mig inte ens om att nämna ordet "fastighets skatten", för då blir stämningen om så låg.
Låt oss nu glädjas åt den svaga kronan och alla extra valutavinster som exportbolagen och de som följer tasajten tjänar!

 

Källa: di.se sveriges ledande affärstidning Källa: di.se sveriges ledande affärstidning

Obligatorisk individuell TV-licens 1300 kr
-Försvagar även den kronan!

Sedan har vi de stigande skattetrycket - som också kommer plocka av Svensson mer disponibel inkomst. Senast idag TV-licensen - som kommer vara individuell.

Detta innebär att en familj med två ungdomar över 18 år kommer att betala obligatoriska 1300 kr i skatt x 4 st = 5200 kr varje år.

Detta är förstås något bra eftersom demokratin har vunnit igen!

Folket har röstat "för" detta och majoriteten bestämmer. 

Euron allt dyrare (kronan svagare), diagram källa: Infront Euron allt dyrare (kronan svagare), diagram källa: Infront

Fundamental slutsats - kronan på väg att försvagas ännu mer!
Sverige befinner sig i en paradoxal situation där Riksbankens åtgärder inte kommer leda till stigande inflation - men däremot till ytterligare kronförsvagning!

Ett möjligt bevis för denna tes finner vi i diagrammet till höger, där vi kan se hur kronan tappar -26 % i värde mot Euron som bara blir allt dyrare - men ser vi någon skenande inflation?

Målkursen står 8,50 -8,80 kr!
Min bedömning om en dyrare dollarkurs kvarstår; med målområdet 8,50-8,80 kr inom snar framtid, och 8,80-10,50 kr i nästa lågkonjunktur (KPI kommer då att bli negativ - så kallad deflation).

Det gamla talesättet från Wall Street gäller än idag:

"...BUY DOLLARS - WEAR DIAMONDS!"

Fotnot:
Du hedgar lätt kommande skattehöjningar med en fet posse i USDSEK!


 

USDSEK: Dollarn befinner sig i köpsignal! USDSEK: Dollarn befinner sig i köpsignal!

Teknisk analys
Den tekniska analysen för dollarn har sedan 7,93 kr befunnit sig i en köpsignal.

USDSEK har brutit upp genom sitt fallande kanaltak och kommer att testa gamla toppen kring 8,52 kr inom kort.

Denna gång kommer priset gå igenom och därefter ser vi 8,80 kr ganska snabbt! Målkursen för USDSEK är 8,80-9,10 kr.


För dig som vill få köpsignalerna till din mail-box varje dag  - finns möjligheten att abonnera på tasajtens tekniska analysbrev.
-Läs mer om tasajtens abonnemang, klicka här!

Rekommenderad läsning - Senaste inläggen om teknisk analys och dollarn på tasajtens finansblogg:
-Klicka här, för att läsa tidigare publicerade blogginlägg om USDSEK!
 

Etiketter: usdsek

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln