TEKNISK ANALYS: Därför faller Fingerprint - vad gäller nu?

FING Dagsdiagram: Aktien faller ned i spannet 16-19 kr, men någonstan i detta spann får vi sannolikt se en vändning (diagram källa: Infront) FING Dagsdiagram: Aktien faller ned i spannet 16-19 kr, men någonstan i detta spann får vi sannolikt se en vändning (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / www.tasajten.se

Fallet fortsätter i Fingerprint, men varför då?
Fingerprint fortsätter att falla på börsen. Låt oss börja med en recap från förra bloggen om Fingerprint.

Då konstaterades att köpsignalen ebbat ut och att Fingerprint måste skapa en ny "bas" och samla kraft innan en NY köpsignal kan bli aktuell.

Jag betonade även riskerna med att köpa på rekyl (buy-on-dips); att köpa en aktie på stöd undviker åtminstone jag själv. Förklaringen är egentligen straight forward och simple.

1: När en aktie faller så är säljarna i majoritet.

2: Varför i hela fridens namn skulle jag vilja vara lång då?


Fingerprint är dessutom en "momentum-aktie" (dvs en aktie som kan stiga flera dagar i rad, och i princip stiga oändligt långt - ex: så är +20 % en evighet!)

Baksidan av samma mynt - förklarar även att samma aktie kan falla lika fort (utan att någonting har hänt i bolaget).

Nåväl, om vi nu skippar bullsh#ittet - och i stället fokuserar på lite viktigare frågor i samhället, som till exempel vart Fingerprints aktie är på väg. DÅ finner vi följande:
 
Teknisk analys
Fingerprint faller och denna rörelser triggar nya säljare - som får aktiekursen att falla ännu mer. Nu vänder rörelsen till blankarnas favör. De som sålt  (gått kort) aktien bygger nu upp vinster (då aktien faller) som nu möjliggör fördelaktiga entrys för att öka den redan korta positionen!

Den som sålde på 22 kan öka sin korta position då 21 faller, och sedan sälja ännu mer då 20 föll. Snittet ligger då på 21 kronor för en kort posse, men då den senaste "delen" såldes på 20 kr, håller positionen vinst, då snittet befinner sig på 21 kr, men senast betalt på 20 kr. Den som gjort dessa försäljningar och gått kort, har nu en krockkudde på 1 kr. Det vill säga; om Fingerprint skulle stiga en hel krona - kan denna aktör stänga sin korta position på 21 kr, på exakt 21 kr (dvs om aktien stiger från 20 kr till 21 kr), och där uppnå ett break-even resultat. Medan vinstpotentialen är "oändlig" ned till 0 kr.

Ex:
Sålde på 22 kr
Sålde på 21 kr
Sålde på 20 kr
Snitt: kort på 21 kr


När aktien betalas till 20 kr, sålde man tredje delen samtidigt som man satte stop-lossen på 21 kr. Och man har då i teorin skapat en risk/reward som ser ut på följande vis:

Möjlig förlust: 0 kr (man stänger korta possen om aktien stiger från 20 kr till 21 kr, och man hade entry (snittet) på 21 kr)
Möjlig vinst: 21 kr.


Givet att aktien inte gappar upp i morgon, så har man allt att vinna och inget att förlora. Är inte det en dröm-position så säg!

När dessa säljorder, där traders bygger upp korta positioner når marknaden så klarar inte denna aktie av att stå emot, och kursen faller mer och mer.
Kanske ökar man possen med ytterligare blankningsvolym då 19 kr faller!? (säljvolym dom driver aktiepriset nedåt ännu längre).

Så håller det på till kursen vänder upp. Detta är momentum-trading!

Det finns ingen fundamental orsak till att aktien faller. Ingen teknisk heller. Det som får aktien att falla är en kombination av vinsthemtagning samt aktörer som tar ett bet på nedsidan.

När allt kommer kring måste Fingerprint nu bevisa sig värdig av 19 kr, som var den fundamentala värderingen för 150 kr i kvartalsvinst och en vinstmultipel på 10x. Det vill säga 6 miljarder i börsvärde. 

Momentum driver nu på priset nedåt, men min bedömning är att nedgången stannar upp i spannet 16-19 kr, där 16 kr är senaste gappet, och 19 kr som är den försiktiga värderingen på ett rättvist pris (med den information marknaden känner till just nu) på Fingerprint.

Jag letar aktivt en köpsignal i spannet 16-19 kr. Just nu måste dock aktien först vända upp innan vi ens vågar leta aktivt efter en köpsignal. Som jag brukar säga till vår hund när vi är på promenad - när han tänker skena iväg när vi möter en annan hund:
-Tänk inte ens tanken!


Disclaimer - friskrivning (skyll dig själv om det går åt helvete klausul)
Tro inte på allt du läser på Intersnett eller ser på Ljug-Tub. Alla bedömningar och målkurser på denna blogg bygger på spådom i kaffe-sump och liknande vodoo-ritualer så som teknisk analys. Om Du tror på detta eller på tomten, får du skylla dig själv (som din granne Lennart brukar säga). Tasajtens finansblogg rekommenderar aldrig dig som läsare att varken köpa eller sälja aktier. Att handla med aktier är extremt farligt. Professionella traders tar aldrig stora bets, och låter aldrig en enskild position påverkar portföljvärdet mer än med några enstaka procent. Stora bets leder alltid förr eller senare till gigantiska förluster.


 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln